FHP: Poglavlje 23 obuhvata i suočavanje sa prošlošću

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozdravio je 20. jula otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i ocenio da poglavlje 23 obuhvata i suočavanje sa nasleđem ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao što su gonjenje i kažnjavanje počinilaca zločina, ali i pružanje pravde žrtvama tih zločina. FHP ocenjuje i da je EU u pregovaračkoj poziciji, odnosno zahtevima postavljenim pred Srbiju, izašla u susret i svojoj članici Hrvatskoj koja je u jednom trenutku blokirala odluku o otvaranju poglavlja.
 
"FHP smatra da je izuzetno važno što su pitanja odnosa države prema zločinima iz 1990-ih godina prošlog veka, kao i prema žrtvama tih zločina, formulisana kao konkretna merila od kojih će zavisiti ulazak Srbije u EU, budući da više od dvadeset godina nakon oružanih sukoba institucije Srbije nisu pokazale zainteresovanost da samostalno reše probleme u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.
 
"Ovo je prilika za predstavnike institucija da deklarisanu privrženost evropskim integracijama zemlje obogate konkretnim i suštinskim koracima u promeni svog odnosa spram prošlosti, ka priznanju i prihvatanju sudski utvrđenih činjenica i očuvanju sećanja na sve žrtve", ocenjuju u ovoj organizaciji.

Ocena Fonda je da je pred institucijama Srbije još mnogo posla u primeni mehanizama tranzicione pravde i suočavanja sa nedavnom ratnom prošlošću.
 
Kao konkretne korake predviđene prelaznim merilima za poglavlje 23, koje Srbija mora da ispuni da bi ostvarila napredak u pregovorima, FHP ističe delotvornu primenu Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u cilju istraživanja, procesuiranja i suđenja ratnih zločina; usvajanje i primenu tužilačke strategije za istraživanje i gonjenje ratnih zločina; jačanje istražnih, tužilačkih i sudskih tela, čime bi se obezbedio proaktivan pristup i poverljivost istraga; obuku novog i postojećeg kadra; poboljšanje zaštite svedoka i sistema podrške žrtvama; garantovanje prava žrtvama i njihov pristup pravdi bez diskriminacije; i povećanje učinka u pogledu istraga, gonjenja i presuda kada se radi o počiniocima višeg ranga
 
Merila koja su predviđena nisu konačni uslovi za poglavlje 23. Reč je o prelaznim merilima, odnosno zahtevima koje EU postavlja pred Srbiju u ovoj fazi pregovora. Nakon ispunjavanja ovih zahteva, što će verifikovati i Brisel, Srbija će dobiti novi paket zahteva koje će morati da ispuni kako bi se ovo složeno poglavlje u pregovorima sa EU i zatvorilo.
 
FHP je naveo da su, uprkos izjavama zvaničnika Srbije da se u pregovaračkoj poziciji EU nije udovoljilo zahtevima Hrvatske, neki od uslova koji su isticani s hrvatske strane našli svoje mesto u Zajedničkoj poziciji EU.

"Ovi uslovi predstavljaju suštinske mere koje treba da preduzmu srpski pravosudni i drugi organi, a ne 'bilateralna pitanja', kako je to do sada objašnjavano. Tako, EU naglašava potrebu za svrsishodnom regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima u procesuiranju ratnih zločina, što podrazumeva izbegavanje sukoba nadležnosti i krivični progon bez ikakve diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…