FHP: Krivična prijava zbog zločina u Ilijašu 1992. godine

Fond za humanitarno pravo

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneo krivičnu prijavu za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom 1992. godine nad nesrpskim civilnim stanovništvom u opštini Ilijaš, u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako se navodi, prijavu su Fond i Udruženje porodica nestalih opštine Ilijaš podneli 17. maja protiv bivšeg predsednika takozvane Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba Ratka Adžića, penzionisanog nastavnika Filološke gimnazije u Beogradu, kao i protiv više bivših pripadnika snaga bezbednosti, koji su delovali pod kontrolom Kriznog štaba, a danas žive u Srbiji.

U krivičnoj prijavi je identifikovano još oko 45 osoba osumnjičenih za ubistva, prisilne nestanke, pljačke i zlostavljanje nesrpskih civila iz Ilijaša, čije trenutno prebivalište nije poznato.

Fond je naveo da su Krivičnom prijavom obuhvaćena ubistva i prisilni nestanci najmanje 67 civila izvršeni prilikom napada na sela u Ilijašu ili tokom zatočeništva u logorima.

"Posmrtni ostaci pojedinih žrtava pronađeni su 1996. godine u dve masovne grobnice u opštini Ilijaš Lješevo i Žerovanj, dok se preko 50 njih još uvek vode kao nestali", piše u saopštenju.

Dodaje se da je krivičnom prijavom obuhvaćeno i razaranje velikog broja istorijskih i verskih lokaliteta u Ilijašu, uključujući župnu crkvu u Taračinom Dolu i 21 muslimanski verski spomenik, uključujući džamiju u Starom Ilijašu, džamiju u Misoči, mekteb u Bioči i džamiju u Srednjem.

Uz krivičnu prijavu, Fond je dostavio više od 50 dokaza, medju kojima su izjave preživelih i očevidaca, zvanična dokumenta  Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba, svedočenje Ratka Adžića pred Haškim tribunalom, kao i drugi dokazni predmeti koje je prikupio Hag, piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…