FHP: Formiranje REKOM-a deo preporuka EU u novoj Strategiji

Fond za humanitarno pravo

Beograd, 7. februar 2018. – Nova Strategija EU za proširenje predviđa i podršku inicijativi za osnivanje Regionalne komisije o žrtvama (REKOM) na prostoru bivše Jugoslavije, saopštio je beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP).

"Strategija EU podrazumeva i podršku inicijativama koje vode pomirenju i tranzicionoj pravdi, kao što je REKOM", naveo je FHP u saopštenju.

EU novom Strategijom pruža i podršku borbi protiv nekažnjivosti, kroz podršku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, a takođe i kroz podršku Specijalnom sudu za Kosovo.

EU daje poršku i procesu regionalnog rešenja problema nestalih osoba, kao i inicijativama za pomirenje.

"Evropska komisija smatra da je 25 godina nakon oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji vreme koje zahteva da se otvorena pitanja u regionu rešavaju energičnije. U tom pogledu, sve države se pre pristupanja EU moraju posvetiti prevazilaženju nasleđa prošlosti, dostizanju pomirenja i rešavanju otvorenih pitanja. To uključuje efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova", piše u saopštenju.

Evropska komisija, isitče FHP, insistira da politički lideri regiona "preuzmu vlasništvo" nad regionalnom saradnjom, negovanjem dobrosusedskih odnosa i procesima koji vode pomirenju.

To podrazumeva i aktivnu borbu protiv nacionalističkih narativa, netolerisanje izjava ili aktivnosti kojima se raspiruju međuetničke tenzije, kao i uzdržavanje od glorifikacije ratnih zločinaca, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…