Festival „Uhvati film“: Projekcije selektovanih filmova iz Evrope

Uhvati film

Novi Sad, 24. septembar 2019. – Projekcija premijernih ovogodišnjih selektovanih filmova iz Evrope, nakon čega sledi tribina „Priča o Evropi“, održaće se 26. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada u okviru 17. Međunarodnog „Uhvati film“ festivala.

Tribinu realizuje KAO Parnas uz saradnju sa EU info kutkom Novi Sad, saopštili su organizatori.

Kako je saopšteno, biće prikazani kratkometražni filmovi iz svih krajeva Evrope na temu invalidnosti, koji ostavljaju snažne utiske i imaju moć da promene perspektive.

Nakon projekcije planiran je razgovor sa povodom „Priča o Evropi“ na kojoj će se govoriti o evropskim vrednostima i dobrim evropskim praksama pristupačnosti.

Gosti tribine biće: Ana Milenić, menadžerka programa za ljudska prava, socijalnu inkluziju i rodnu ravnopravnost Delegacije Evropske unije u Srbiji, Marija Vrebalov, savetnica za pitanja pristupačnosti i Čedomir Cicović, aktivista u invalidskom pokretu.

Celokupan program je besplatan, a svi filmovi su titlovani i govorni segmenti prevodiće se na znakovni jezik.

Uhvati film“ festival održava se u Kulturnom centru svaki dan od 23. do 29. septembra od 18h.

Tokom sedam Festivalskih dana biće prikazano premijerno 39 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja sveta na temu invalidnosti, ukupno šest tribina, dve izložbe i jedan performans.

Međunarodni filmski festival Uhvati film postoji od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, koji nakon novosadskog, svoje izdanje ima i u Rijeci, Banjaluci i Kotoru.

Ovogodišnje 17. izdanje Uhvati film Novi Sad održava se pod motom „Ti vrediš“, sa željom da pokaže koliko svi vredimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo da promenimo perspektive.

Realizaciju festivala podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ERSTE banka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…