1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Festival “Mirëdita, dobar dan!“

Festival “Mirëdita, dobar dan!“

Festival „Mirëdita, dobar dan!” održaće se po drugi put u Beogradu od 4–8. juna. Inicijatori festivala su Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku iz Beograda i Integra iz Prištine, a partnersku podršku pružili su ForumZFD za Zapadni Balkan i Fonda za otvoreno društvo iz Prištine.

Festival predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu i društvenu scenu Kosova Ideja vodilja festivala jeste iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima se stvara tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje između dvaju društava, a u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa Srbije i Kosova.

Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol jedinstva, ali i raskola između dva naroda, bio je i ostao nepresušna inspiracija za stvaranje i realizaciju ovog festivala.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom – pozorištem, filmom, muzikom, likovnim i književnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Srbije i Kosova, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora itd.

I ove godine, manifestacija se održava na više lokacija u gradu, a detaljnu listu možete videti u agendi ili na sajtu www.mireditadobardan.com.

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan. Ulaznice su neophodne za predstave i koncert, a možete ih rezervisati putem mejla festival@gradjanske.org.

Izvor: Građanske inicijative

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…