Festival “Mirëdita, dobar dan!” će biti održan uprkos pretnjama

Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 24. maj 2018. – Povodom novih pretnji Miljana Damjanovića, poslanika Srpske radikalne stranke, da će svim sredstvima sprečiti održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan!”, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva nadležne institucije da reaguju.

Iz Inicijative ocenjuju da se „ovo nacionalističko divljanje nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje, kao ni na činjenicu da Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini iako kao osuđeni ratni zločinac po Zakonu o izboru narodnih poslanika nikako ne može da nastavi svoj mandat“.

Proces normalizacije odnosa koji je deklarativni cilj Vlade Republike Srbije i predsednika Vučića“, podseća Inicijativa i dodaje da se ovaj cilj „ne može ostvariti u Briselu, već mora pronaći svoju suštinu u saradnji ljudi“. Ćutanje kompletnog državnog vrha, nepostojanje reakcije policije i tužilaštva direktno se podržava radikalsko huškanje na nasilje, sejanje mržnje i straha, piše u saopšenju.

Nakon što su pojedini sportisti i političari sa Kosova proglašeni nepoželjnima u Srbiji – odsustvom reakcije na radikalske pretnje nasiljem, vlast poručuje da su umetnici i mladi ljudi sa Kosova ne samo nepoželjni, već i nebezbedni.

Inicijativa poručuje da „radikali neće sprečiti održavanje festivala, ali ćutanje vlasti i blaga reakcija javnosti ne doprinose približavanju dva društva, u ovom slučaju kroz upoznavanje kosovske savremene kulturne scene“.

Političke elite, policija i tužilaštvo ne smeju više ćutati i ignorisati otvorene pretnje nasiljem, već odmah reagovati i stati u odbranu slobode izražavanja, slobode okupljanja i zaštite bezbednosti ljudi, navodi Inicijativa u saopštenju.

Inicijativa neće ustuknuti pred pretnjama i nasiljem, i nastaviće da zajedno sa partnerima iz regiona radi na zbližavanju društava među kojima radikali žele da vide zidove i masovne grobnice.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” će biti održan i otvoren za sve one koji su spremni na dijalog o prošlosti i budućnosti zasnovan na vrednostima koje prevazilaze nacionalističke okove.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…