Festival kulture Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova

Mirdita

Beograd, 19. oktobar 2020. – Jedinstveni festival kulture „Mirdita, dobar dan!“ koji Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, održaće se od idućeg četvrtka, 22. oktobra, do subote, 24. oktobra.

Inicijativa mladih za ljudska prava je najavila da će zbog epidemije korona virusa festival ove godine biti manji nego obično, a biće priređen uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova“, izjavio je Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala.

Objasnio je da, pored politike i privrede, dve strane treba „da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima: ‘Mirdita, dobar dan!’ „.

Tokom tri dana Festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu Beograd-Priština, o članstvu Kosova u UNESCO, o saradnji mladih iz srpskog i albanskog društva.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica pokrenu promene i stvori tradicija saradnje kao doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, navedeno je u najavi Festivala.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…