Femicid će u Belgiji biti tretiran kao posebno krivično delo

sudija

Brisel – Vlada Belgije odlučila je da ubistvo žena ili devojčica zbog njihove rodne pripadnosti ubuduće bude tretirano kao posebno krivično delo.

Planira se i usvajanje okvirnog zakona sa paketom mera koje treba da unaprede prevenciju femicida.

Ujedno, Belgija u okviru reforme svog 150 godina starog krivičnog zakonika uvodi i krivično delo ekocida, sistematskog i kontinuiranog uništavanja životne sredine, za koje su zaprećene visoke zatvorske kazne, kao i delo podstrekavanja na samoubistvo.

Povod za promenu zakona o femicidu u Beligiji je ubistvo mlade devojke iz Španije koju je u Briselu ubio njen bivši partner, što je uzburkalo javnost.

Belgijska državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Sara Šlic rekla je da je najavljeni zakon pravi odgovor na brojne zahteve civilnog društva i izrazila nadu da će Belgija u toj oblasti „postati inspiracija i za druge zemlje Evropske unije„.

Savezna vlada u Briselu usvojila je nacrt okvirnog „Zakona o prevenciji i suzbijanju femicida, rodno specifičnih ubistava i nasilja koje im prethodi“ u kojem se pravi distinkcija između posebnih oblika femicida, kao što su intimni, neintimni i indirektni femicid, kao i ubistvo zasnovano na polu.

Uz to, u zakonu su definisane i različite vrste nasilja koje mogu da prethode takvom ubistvu, na primer seksualno ili psihičko nasilje.

Zakon predviđa i prikupljanje statističkih podataka koji će poslužiti za sastavljanje godišnjeg izveštaja. Pored najvažnijih statističkih činjenica, u izveštaju će biti opisane i karakteristike žrtava i počinilaca zločina i odnos koji je među njima postojao.

Predviđeno je da svake dve godine bude sastavljena posebna studija, a multidisciplinarna stručna komisija će proučiti problem, ukazati na propuste i nadležnima dati svoje predloge, prenosi briselski portal EURACTIV.

U zakonu se kao poseban stav spominje i obuka policije i sudstva u toj oblasti, koji treba da nauče da pomoću posebnih metoda procene koliki rizik preti potencijalnoj žrtvi i koliko je neki potencijalni počinilac opasan.

Konkretni povod za usvajanje nacrta zakona dogodio se u oktobru, kada je u Briselu pronađeno telo 23-godišnje Španjolke. Ubica je bio njen bivši partner koji je doputovao iz Španije da bi je nagovorio da mu se vrati. Kada je odbila, on ju je usmrtio sa više uboda nožem, a zatim bezuspešno pokušao samoubistvo.

U Belgji, koja ima nešto više od 11,5 miliona stanovnika, ove godine je do sada registrovano najmanje 19 femicida. Međutim, kako o tome ne postoji zvanična statistika, taj broj su kompilirale organizacije civilnog društva na osnovu policijskih i medijskih izveštaja.

Prema podacima nevladinog sektora, 2021. se dogodio najmanje 21 femicid, 2020. ih je bilo 27, a 2019. godine 24.

Planirani belgijski zakon jedinstven je u Evropi, iako je sam femicid do sada definisan kao posebno krivično delo u krivičnim zakonicima nekoliko latinoameričkih država, kao i Španije (od 2004) i Italije (od 2013), prenosi Dnevni evropski servis.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…