FCD: Srbija mora da prekine trend nedovoljnog poštovanja individualnih prava i sloboda

Fondacija ''Centar za demokratiju''

Beograd, 04. novembar 2020. – Fondacija Centar za demokratiju ocenila je, povodom 70. godišnjice od potpisivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima Saveta Evrope, da je Srbija, uz određene napretke u ovoj oblasti, još  daleko od obezbeđivanja zaštite ljudskih prava po svim standardima koji nas obavezuju.

Srbija je 2004. ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima Saveta Evrope i u svoj Ustav utkala osnovne principe Konvencije.

U oblasti slobode izražavanja, a posebno uvažavanja pluralizma mišljenja u medijima, imamo negativne trendove. Pritisci na novinare ne prestaju, nema pune primene medijskih zakona niti nezavisnosti u radu Regulatornog tela za elektronske medije, saopštila je Fondacija.

Kako se navodi, nepristrasno finansiranje medijskih sadržaja nije zaživelo, kao ni transparentnost vlasništva i oglašavanja u medijima.

Fondacija smatra da su neophodne izmene Zakona o zabrani diskriminacije, koji treba da zaštiti najranjivije grupacije društva diskriminisane po osnovu invaliditeta, starosti, pola i seksualne orijentacije, od kojih se mnogi suočavaju sa govorom mržnje, nasiljem ili potpunim zanemarivanjem.

U saopštenju Fondacija ističe da je Srbija daleko od obezbeđivanja ravnopravnosti žena i muškaraca, kako na tržištu rada, tako i u privatnom i javnom životu, i na upravljačkim funkcijama i da je potrebno  hitno doneti novi zakon o rodnoj ravnopravnosti i omogućiti sve pravne mehanizme za zaštitu žena protiv nasilja u porodici.

U zemlji u kojoj se najveći broj građana suočava sa velikim socijalnim i ekonomskim problemima, teško je govoriti o ispunjenim standardima ljudskih prava. Srbija mora da prekine trend nedovoljnog poštovanja individualnih prava i sloboda, jer je to jedini dokaz našeg napretka u ozbiljno, demokratsko, razvijeno društvo. Sve drugo je demagogija, ističu u Fondaciji.

Koordinirana i uporna aktivnost organizacija civilnog društva danas je posebno važna u odbrani tih prava, navela je Fondacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…