FCD predlaže kako smanjiti rad na crno

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) ocenila je u četvrtak da bi suzbijanje rada na crno bilo efikasnije kada bi se uspostavila jedinstvena baza podataka i informacioni sistem, kojem bi pored Inspekcije rada pristup imali i drugi organi koji se time bave.

„Problem u suzbijanju rada na crno je to što ne postoji koorodiniran i zajednički rad svih aktera koji se bave suzbijanjem rada na crno“, izjavila je univerzitetski profesor u penziji Ksenija Petovar, jedan od autora predloga praktične politike „Srbija bez rada na crno – unapredjenje uloge inspekcija rada u suzbijanju neformalne zaposlenosti“.

Prema njenim rečima, jedinstven informacioni sistem bi povezao Inspekciju rada, prekršajne sudove, druge inspekcije koje se bave suzbijanjem rada na crno, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za privredne registre.

Kao najveći problem u tehničkoj opremljenosti, inspektori rada su naveli nedovoljno umrežene i dostupne podatke i nepostojanje jedinstvene dostupne baze podataka.

Petrovar je dodala da bi za suzbijanje rada na crno, pored uvodjenja informacionog sistema, Inspekcija rada trebalo da približi svoj rad gradjanima tako što bi informacije plasirala preko internet sajta.

Nacionalni kordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji Jovan Protić je najavio da će organizacija pomoći u povećanju tehničke opremljeniosti Inspekcije rada i njenom povezivanju sa policijom, kako bi bila efikasnija u borbi protiv dečijeg rada. Taj projekt će, kako je rekao, početi u januaru ili februaru naredne godine, rekao je Protić.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…