FBD: Izvinjenje Vučića otvara pitanje političke odgovornosti

Aleksandar Vučić

Beograd, 04. decembar 2020 – Forum za bezbednost i demokratiju pozdravio je izvinjenje koje je Aleksandar Vučić uputio javnosti zbog nedoličnog ponašanja i javnih istupa u Narodnoj skupštini poslanika iz redova SNS-a.

Naime poslanici naprednjaka su zloupotrebili skupštinsku govornicu za pozivanje na obračun sa novinarima i klevetanje i blaćenje pojedinaca i istaknutih javnih ličnosti.

Forum, međutim, smatra da to izvinjenje istovremeno otvara i pitanja političke odgovornosti zbog odsustva reagovanja onih koji su pre njega, kao predsednika Srbije, takvo ponašanje morali da osude i da se od takvog ponašanja distanciraju  oni čija je to bila dužnost i od kojih se to i očekivalo.

Kako se navodi u saopštenju, to se pre svega očekivalo od predsednika Narodne skupštine i od šefa poslaničke grupe SNS, čiji su članovi ne samo naneli sramotu parlamentu, već izneverili i poverenje onih koji su ih u njega poslali.

Šef poslanika SNS bi zbog propuštanja da osudi ovaj ispad, koji je time de fakto i odobrio prinudivši predsednika svoje stranke da se, suočen sa burnim reakcijama javnosti,  javno izvinjava, morao  da snosi partijske konsekvence,  kao i sami narodni poslanici koji su svojom nepromišljenošću i utrkivanjem u osionim kvaifikacijama  izazvali opravdani gnev u javnosti i osramotili svoju partiju, ukazao je FBD.

Naglašava se da je dosadašnje odsustvo izjašnjavanja predsednika Narodne skupštine o ovim incidentima ozbiljno uticalo na percepciju javnosti u pogledu njegovog kredibiliteta za rukovođenje sveopštim društveno-političkim dijalogom, najavljenim pod svodovima Skupštine za sledeću godinu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…