FAZ: Hvalospevi Beograda savršeni za propagandnu kampanju Pekinga

Srbija Kina

Beograd, 19. mart 2020. – Nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) je ocenio da su se „apeli za pomoć i podanički hvalospevi vlasti u Beogradu Kini savršeno uklopili u agresivnu propagandnu kampanju kojom kinesko rukovodstvo želi da redefiniše svoju ulogu i zataška greške koje je počinilo na početku epidemije korona virusa“.

Nemački list piše da je predsednik Aleksandar Vučić apelovao na Kinu da pomogne Srbiji u borbi protiv epidemije korona virusa, i da je „taj poziv ujedno povezao sa napadom na Evropsku uniju, rečima da evropska solidarnost ne postoj i da je to samo bajka„.

Vučić je, piše FAZ, rekao da se iz Evrope ne može očekivati pomoć, i da Vlada Srbije sada najveću nadu polaže u Kinu i predsednika Si Đinpinga, kojeg je nazvao „dragim prijateljem“ i „bratom“ srpskog naroda.

Kinesko rukovodstvo je sa zahvalnošću prihvatilo hvalospeve iz Srbije„, a vest o prvoj isporuci kineske medicinske opreme Beogradu postala je 16. marta udarni naslov na kineskom internetu.

Vest o tome u kineskom partijskom megafonu ‘Narodne novine’ (Ženmin Žibao) pregledana je 380 miliona puta. Državna televizija je s uživanjem citirala rečenicu o ‘nepostojećoj evropskoj solidarnosti’. Portparol Ministarstva spoljnih poslova naveo je Srbiju kao primer ‘izgradnje svetske zajednice sa zajedničkom budućnošću’. To je fraza kojom Si Đinping voli da opisuje globalne liderske ambicije svoje zemlje„, piše FAZ.

Kineski lider ni inače, piše FAZ, ne krije da pandemiju namerava da iskoristi da bi uvećao ugled i uticaj Kine u svetu.

Pomoć koju je Peking uz veliku pompu obezbedio za Srbiju i Italiju deo je propagandne kampanje kojom kinesko rukovodstvo želi da redefiniše sopstvenu ulogu u borbi protiv korona virusa. Umesto kao uzročnik krize, želi da se predstavi kao spasilac„, piše nemački dnevnik.

Po pisanju lista, izbijanje epidemije u kineskom gradu Vuhanu nanelo je ozbiljan udarac imidžu Pekinga, pošto su početno zataškavanje krize i haotični uslovi u bolnicama izazvali gnevne zahteve za transparentnočću i slobodom štampe i govora, koji su ugušeni čvrstom rukom i cenzurom.

Međutim, otkako je broj zaraženih u Kini počeo da opada i Evropa „preuzela ulogu epicentra“ pandemije, rukovodstvo u Pekingu smatra da je na pobedničkom putu.

Svako malo se iz zvaničnih izvora naglašava da je kineski autoritarni sistem vladavine sposobniji od zapadnih demokratija da se izbori s krizom ovakvih razmera. Retorika samouverenosti podseća na finansijsku krizu 2008. godine, kada se prvi put čula priča o nadmoći kineskog sistema. Ali se ta poruka sada ne upućuje samo sopstvenom stanovništvu, već i međunarodnoj javnosti„, piše FAZ.

Zato Peking s neskrivenom agresivnošću reaguje na inostrane novinare koji drugačije od državnih medija opisuju kako se Kina bavi epidemijom. Oni su meta kleveta da su rasisti, neznalice i moralno iskvareni, a njihovo izveštavanje apsurdno„, piše FAZ.

FAZ, međutim, ocenjuje i da „primer Srbije pokazuje da kinesko rukovodstvo nije jedino koje ima potrebu da skreće pažnju javnosti i zataškava„.

Dnevnik piše da je još početkom februara ministar zdravlja Srbije „sa svom ozbiljnošću izjavio da srpski naučnici mogu da proizvedu vakcinu protiv virusa Sars-CoV-2„, a da je zatim beogradski pulmolog Branislav Nestorović 26. februara u televizijskom obraćanju javnosti u prisustvu „nasmejanog predsednikaVučića rekao da je u pitanju „najsmešniji virus u istoriji čovečanstva“ koji postoji samo na Fejsbuku.

Stav Vlade Srbije, piše FAZ, počeo je da se menja tek kada su zabeleženi prvi slučajevi zaraze, i ona je polako počela da pokazuje ozbiljnost koju su mnogi građani od nje očekivali i ranije.

Suočen s rastućim brojem slučajeva, i pulmolog Nestorović je kasnije rekao da se prethodnom izjavom ‘samo malo šalio’. Vučić je srpske novinare, koji su citirali njegovog pokaznog doktora, optužio da lažu i suprotno istini je tvrdio da ‘niko nije rekao da je to najsmešniji virus„, podseća nemački list, a prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…