Favorizovanje kandidata ministarstva pravde za članove Državnog veća tužilaca

pravda

Beograd, 16. oktobar 2020. – Svakodnevno pristižu informacije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, saopštilo je Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Iz ovog udruženja navode da su dobili obaveštenje da je, pre desetak dana, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio javna tužilaštva i nekim starešinama javnih tužilaštava saopštavao ko su „kandidati ministarstva“ za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da „prenesu“ nižim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da bi trebalo glasati za “ kandidate ministarstva„.

U saopštenju se navodi i da se u kampanju „preporučivanja„, za koga bi trebalo glasati, “uključila i Republička javna tužiteljka, koja je preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate za članove Državnog veća tužilaca koji su preporučeni od strane državnog sekretara u Ministarstvu pravde”.

Zahtev Republičke javne tužiteljke pojedini visoko pozicionirani javni tužioci su krajnje revnosno sprovodili, tako da se to pretvorilo u otvoreni pritisak na podređene javne tužioce i zamenike javnih tužilaca i samim tim kršenje njihovog izbornog prava, piše u saopštenju.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju, ponudivši da svoja saznanja o načinu i osobama koje vrše pritisak podeli sa članovima Izborne komisije.

U kontekstu izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije je, takođe, obavestilo Izbornu komisiju da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora.

Naime, suviše kratki rokovi onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava, čime su ti kandidati neopravdano stavljeni u neravnopravni položaj.

Za predstavljanje programa kandidata je predviđeno, tek nešto više od dve nedelje, od momenta utvrđivanja konačne liste kandidata.

Primera radi kandidat iz osnovnog tužilaštva treba da za 19 dana predstavi svoj program kolegijumima u pedeset osam mesta a kanidat Višeg javnog tužilaštva u dvadeset pet mesta na teritoriji Srbije.

Suviše kratko vreme za predstavljanje programa moglo bi dovesti do toga kandidati, koji nisu podržani od ministarstva, sa nivoa osnovnih i viših javnih tužilaštava neće imati dovoljno vremena za predstavljanje svojih programa svim tužilaštvima.

Sa druge strane, za tzv. kandidate ministarstva to neće biti problem jer kampanju za njih sprovodi izvršna vlast i javni tužioci na vrhu javnog tužilaštva Srbije, ukazuje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…