Farmaceutska komora Srbije, povodom Svetskog dana farmaceuta, sprovodi edukaciju predškolske i školske dece

Foto: pixabay.com

Beograd – Svetski dan farmaceuta pod sloganom „Farmaceuti jačaju zdravstveni sistem” obeležen je i u Srbiji.

Tim povodom Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme.

Znanje i vaspitanje o zdravlju moraju da se neguje od malena i časovi javnog zdravlja pružaju osnovna znanja i veštine koje su ključne za očuvanje i unapređenje zdravlja pojedinaca i zajednice, čineći ih važnim delom obrazovnog sistema. Učešće u ovom projektu uzelo je 210 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u više od 70 gradova i mesta u Srbiji”, rekla je  za Tanjug Jelena Stefanović Vojinović, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

U apotekama u Srbiji radi 7.200 farmaceuta, koji su najdostupniji zdravstveni radnici.

Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. To pomaže u kontroli bolesti i sprečavanju stvaranja komplikacija. Takođe, od farmaceuta se može dobiti savet i edukacija o pravilnoj primeni lekova, kao i o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti„, rekla je Stefanović Vojinović.

Ona je rekla i da prateći pacijente tokom terapije, farmaceuti mogu da identifikuju i reše potencijalne probleme, poput interakcija lekova ili neželjenih efekata, kao i da farmaceuti igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju novih lekova i terapija, čime doprinose napretku medicine.

Govoreći o edukativnoj akciji, ona je rekla da su odabrane teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa su tako za predškolce i mlađe osnovce namenenja predavanja – “Kako da porastemo zdravi i snažni”, „Moj farmaceut i ja” i “Superheroji za našu planetu” – kako da budemo čuvari prirode i zdravlja.

Starijim osnovcima od 5. do 8. razreda, namenili smo teme “Ekološki detektivi” – otkrivamo uticaj hemikalija na planetu i naše zdravlje, “Dobro razmislite! Zašto su toliko opasni duvan, elektronske cigarete i alkohol?” i “Čas apotekarstva” na času biologije – zašto su bakterije sve otpornije na antibiotike„, rekla je Stefanović Vojinović.

Prema njenim rečima, trenutno u apotekama ima blizu 900 savetnika farmaceuta, koji sprovode pet usluga za pacijente.

Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, Post-kovid savetovalište i savetovalište „Pitaj me za HPV”. Svaki savetnik nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati„, rekla je Stefanović Vojinović.

Ona je takođe najavila da će se u narednom periodu broj usluga u apotekama povećavati i sledeća usluga koja se uvodi u apoteke je savetovalište za pacijente obolele od hipertenzije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…