Fajon: Srbiji je mesto u Evropi, nadam se da su srpski političari svesni šta treba da učine

Tanja Fajon

Beograd – Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je danas da je Srbiji mesto u EU.

Dodaje i da Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.

Svesni smo specifičnih odnosa Srbije i Rusije, ali bismo voleli da Srbija kao zemlja koja želi da postane članica EU uskladi spoljnu politiku što se tiče sankcija Rusiji„, rekla je Fajon u intervjuu za Tanjug odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se Srbiji uvedu sankcije zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU.

Ona je rekla da su “sankcije Rusiji cena koju svi plaćamo kako bi se rat u Ukrajini što pre završio“, i dodala da je pored napretka u usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, veoma važno i pitanje pomirenja u regionu.

Na pitanje da li su tenzije između Beograda i Prištine uporedive sa graničnim sporazumom Slovenije i Hrvatske i da li je reč o dvostrukim aršinima, Fajon je rekla da je to previše pojednostavljen pogled na stvari.

Ima puno otvorenih pitanja izmešu naše dve zemlje, ali ja sam tu optimista, jer Slovenija poštuje odluku međunarodnih institucija i pokušava da to implementira. Svesni smo da treba stvoriti atmosferu poverenja između političara, a to je možda i poruka za političare u Srbiji i na Kosovu“.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija spremna na ulazak u EU, s obzirom na opadanje evroentuzijazma među građanima, ona je rekla da je Sloveniji bilo potrebno šest “teških“ godina da uđe u EU.

“Reforme koje smo sprovodili su bile naporne za građane, a ne za Brisel“, rekla je slovenačka ministarka i dodala da je Srbiji mesto u Evropi i izrazila nadu da su “srpski političari svesni šta treba da učine“.

Na konstataciju da je kao evroposlanica učestvovala u međustranačkom dijalogu i na navode opozicije u Srbiji da ih je “izdala“, Fajon je rekla da je “već dugo u politici“, te da su joj “takve kritike poznate“.

“Kad kritike dolaze od opozicije, ja kažem da ja radim svoj posao, a to je da pružam podršku Srbiji na putu ka EU“, navela je ona i dodala da je pozitivno to što su se opozicione stranke kandidovale na izborima, pa sada u parlamentu ima opozicije.

Na pitanje da li će Srbi dobiti status nacionalne manjine u Sloveniji, ona je rekla da su rešenja moguća “samo unutar ustava Republike Slovenije“.

“Slovenija garantuje sva prava srpskoj i drugim nacionalnim manjinama“, zaključila je Fajon.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…