Fajon i Berbok zagovaraju proširenje Evropske unije

Foto: gov.si

Ljubljana – Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i njena nemačka koleginica Analena Berbok istakle su potrebu za proširenjem Evrospke unije.

Fajon to vidi kao geostrateški imperativ, dok je Berbok naglasila da je „EU životno osiguranje, pa je ključno da se razgovara o proširenju“, prenela je STA.

Nemačka ministarka navela da blok treba da se pripremi za budućnost u kojoj ima više od 30 članica, ističući potrebu za određenim reformama.

Fajon je napomenula da je ruski rat u Ukrajini povećao rizike i na Zapadnom Balkanu, pa se, pored ostalog, „mladi sve više iseljavaju iz regiona u nedostatku vizije za budućnost„.

One su se u razgovorima u Ljubljani osvrnule i na rat između Izraela i Hamasa i pozvale na rešenje sa dve države, za koje veruju da bi trebalo da uživa i podršku arapskih zemalja.

Slovenija sve vreme poziva na održiv mir na Bliskom istoku iz humanitarnih aspekata„, rekla je Fajon.

Napomenula da se zalaže za veće učešće EU u razrešenju tog sukobu i osnaživanje palestinskih vlasti.

Ne prihvatamo prisilno raseljavanje građana Gaze, kao ni odvojena rešenja za Pojasa Gaze i Zapadnu obalu, niti smanjenje teritorije Gaze„, rekla je Fajon.

Osudila je izraelsku eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali i njegovu najavu daljeg širenja tamošnjih izraelskih naselja i dodala da to „neće pomoći u postizanju mira ili uništenju Hamasa“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…