Fajon: EU mora da zaštiti svoje spoljne granice ako želi da očuva Šengensku zonu

Tanja Fajon
Foto: europa.eu

Beč – Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da Evropska unija mora da zaštiti svoje spoljne granice ukoliko želi da Šengenska zona bude očuvana.

Ona je na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim kolegom Aleksandrom Šalenbergom, ukazala na porast ilegalnih prelazaka granica duž zapadnobalkanske rute i poručila da je važna borba protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, prenosi STA.

Šalenberg je takođe ukazao na značaj saradnje zemalja i dodao da je jedini uspešan pristup rešavanju ovog problema jedinstvo.

Četvrtina zemalja šengenskog prostora već sprovodi granične kontrole, što pokazuje da sistem ne funkcioniše kako bi trebalo„, rekao je Šalenberg.

Govoreći o ratu u Ukrajini, austrijski ministar spoljnih poslova je pozvao na uspostavljanje pravednog i trajnog mira uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta.

Fajon se saglasila sa Šalenbergom i pozvala na mir i stabilnost u regionu.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, zvaničnici su rekli da dele stav da zemlje treba da se pridruže Evropskoj uniji, što je pre moguće, a slovenačka ministarka spoljnih poslova je pozvala na ubrzanje procesa proširenja.

Ona je ukazala na posvećenost predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o spremnosti za proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030. godine, ali je izrazila zabrinutost da uz sve nestabilnosti u regionu postoji rizik od novih tenzija ili sukoba u regionu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…