Fabrici: Nije tačno da je Srbiji onemogućeno da kupuje medicinsku opremu u EU

Sem Fabrici

Beograd, 19. mart 2020. – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da Brisel traži način da pomogne Srbiji u borbi protiv korona virusa i istakao da nije tačno da joj je onemogućeno da kupuje opremu u Uniji.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o uvođenju zabrane izvoza medicinske opreme iz EU, Fabrici je za RTS pojasnio da nije reč o zabrani već o državnoj kontroli izvoza.

Oprema se može prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi, a to je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe„, rekao je Fabrici.

On je istakao da je Srbija korona virus dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvaljujući pomoći Unije.

Donacijama je obnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila Hitne pomoći od 250 koliko je Srbiji donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori.

Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji, rekao je Fabrici i naveo da je Centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv korona virusa.

On je najavio da će EU i ekonomski pomoći Srbiji.

U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi i čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo„, rekao je Fabrici.

On je ocenio da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima, koja sada imaju problema da rade i da je  EU otvorena za sve predloge srpske vlade o načinu pomoći.

Radimo i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevazidjemo krizu. Ako smo zajedno, ako radimo zajedno, i u krajnjem slučaju, ako patimo zajedno, lakše ćemo izaći iz ove situacije„, rekao je Fabrici.

Evropska unija koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od korona virusa i štite životi ljudi i država, ekonomija, rekao je Fabrici.

On je podsetio da je Evropski savet 18. marta odlučio o merama za suzbijanje epidemije, o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije.

Dogovoreno je kako će da reaguju Evropska centralna banka i budžet Unije da podrže privredu, takođe je organizovana i evakuacija za gradjane EU koji žele da se vrate kući iz pogodjenih područja, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…