Fabrici: EU je najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbije

Sem Fabrici

Beograd, 31. januar 2018. – Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici izjavio je da Evropska unija najviše pomaže privrednom rastu Srbije i stvaranju novih radnih mesta.

"EU je daleko najveći trgovinski partner, pružalac finansijske pomoći, investitor i donator Srbije", rekao je Fabrici povodom konferencije "EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje" čijem su otvaranju prisustvovali predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i premijerka Srbije Ana Brnabć.

Fabrici je saopštio da su potpisani „važni projekti“ modernizacije železničke linije između Niša i Dimitrovgrada i nova tranša donacija za rešavanje smeštaja raseljenih i izbeglih, saopštila je Delegacija EU.

On je naveo da je rekonstrukcija i modernizacije železničke linije između Niša i Dimitrovgrada jedan od glavnih projekata, ne samo zbog više od 200 miliona evra zajmova i donacija iz EU, već i zbog uticaja na privredu i građane Srbije.

Elektrifikacija tog dela pruge znači čistiji i brži saobraćaj, dok obilaznica oko Niša znači bolji saobraćaj i bolji kvalitet života za njegove stanovnike, rekao je on.

"Sve to će doprineti većem privrednom rastu, budući da će se teretni i putnički promet do 2050. udvostručiti, dok će na poslovima obnove biti otvoreno 7.500 radnih mesta, a 200 ljudi će zadržati posao i posle završetka projekta", rekao je predstavnik EU u Srbiji.

On je dodao da modernizacija železničke linije između Niša i Dmitrovgrada predstavlja korak ka završavanju Programa povezivanja koji razvija saobraćajne i energetske veze širom Zapadnog Balkana i s Evropskom unijom.

Fabrici je rekao da se očekuje da investicije u saobraćaju podignu BDP u regionu za jedan odsto godišnje u narednih 15 godina, kao i da doprinesu otvaranju preko 200.000 radnih mesta.

"Za to su neophodne investicije, ali EU i njeni partneri, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, mogu da obezbede znanje i sredstva, uključujući milijardu evra bespovratnih sredstava iz budžeta EU", rekao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je rekao da je potpisana nova tranša od 18 miliona evra za rešavanje stanovanja raseljenih i izbeglih iz bivše Jugoslavije.

"Srbija je najveći korisnik programa", rekao je Fabrici i dodao da je dosad u Srbiji obezbeđeno ukupno 105 miliona evra u donacijama za skoro 6.300 stambenih jedinica u Srbiji, što znači krov nad glavom i pristojne uslove za 6.300 porodica koji su izgubili sve u tragičnim vremenima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…