1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Evropskoj uniji važna nezavisnost manjinskih medija u Srbiji

Evropskoj uniji važna nezavisnost manjinskih medija u Srbiji

novine

Evropska unija se zalaže za nezavisnost medija na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, rekao je 7. novembra šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni. Na skupu u Novom Sadu o budućnosti manjinskih medija on je rekao da treba obezbediti finansijsku stabilnost Radio-televizije Vojvodine, kao medija koji emituje program na deset jezika, a ocenio je i da na Radio-televiziji Srbije postoji dosta prostora za napredak u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina.

Na regionalnoj konferenciji posvećenoj medijima na jezicima manjinskih zajednica „Novo vreme i moderni mediji“, Bjankoni je rekao da svi imaju obavezu da obezbede uređivačku i finansijsku nezavisnost medija na jezicima manjina.

„Mediji koji su oslobođeni političkog uticaja preduslov su za razvoj demokratije u društvu“, poručio je Bjankoni.

Dodao je da je posebno važno da se obezbedi finansijska stabilnost Radio-televizije Vojvodine, koja emituje program na deset jezika, po čemu je jedinstvena u Evropi.

Prema njegovim rečima, na Radio-televiziji Srbije postoji dosta prostora za napredak u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina, što je i obaveza državnog javnog servisa, koji treba da služi javnom interesu, u šta se ubraja i emitovanje programa na manjinskim jezicima.

Luka Bjankoni je rekao da bi Regulatorno telo za elektronske medije „možda trebalo“ da uslovi dobijanje dozvola za emitovanje tako što će zahtevati od emitera da imaju i program na manjinskim jezcima u multietničkim sredinama.

Prema novom Zakonu o javnom informisanju, nacionalni saveti zadržavaju pravo da budu osnivači medija, a uživaju još neka prava, što je izazvalo bojazan da će na taj način ostvarivati uticaj i monpol nad manjinskim informisanjem. Takođe, zbog izlaska države iz medija i prelaska na projektno finansiranje u okolnostima teške ekonomske situacije postavlja se pitanje opstanka manjinskih medija zbog manjeg tržišta koje obuhvataju.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da će podzakonski akti za primenu tri nova medijska zakona biti doneta tokom novembra, odnosno u zakonom predviđenom roku.

On je rekao da Ministarstvo na tom polju sarađuje i sa OEBS-om i drugim organizacijama, među kojima je istakao Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

Mirković je objasnio da je NDNV uradio veoma interesantnu studiju o finansiranju medija na lokalu, odnosno o tome kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, dok je BIRN uradio značajno istraživanje o finansiranju medija na lokalnom nivou.

Državni sekretar je novinarima rekao da bi bilo „mnogo zdravije“ da je privatizacija medija završena na vreme, a ne da je prekinuta 2007. godine, pošto je u to vreme ekonomska situacija u Srbiji bila daleko bolja nego danas.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Kalman Kuntić rekao je da se zemlja nalazi pred velikom dilemom kako obezbediti opstanak i samoodrživost ne samo medija na manjinskim jezicima u Srbiji već medija u Srbiji uopšte.

On je ocenio da je novinarstvo važna ali potcenjena profesija u Srbiji, a novinari spadaju u red slabije plaćenih ljudi.

Treću regionalnu konferenciju posvećenu medijima na jezicima manjinskih zajednica „Novo vreme i moderni mediji“ organizovali su dnevni list Mađar so (Magyar Szo) i Heror media point.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…