Evropsko udruženje sudija i tužilaca poziva na zaštitu slobode govora u Srbiji

Foto: medelnet.eu

Beograd – MEDEL poziva pravosudne vlasti u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca da preduzmu sve mere kako bi zaštititili slobodu govora i udruživanja i sprečili delovanja koja imaju za cilj zastrašivanje onih koji otvoreno izražavaju kritičke stavove o pravosudnom sistemu u Srbiji.

Imajući u vidu situaciju u Srbiji 2018.godine, MEDEL je već izrazio svoju zabrinutost o trendu rasta osnivanja strukovnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje ima za cilj priznavanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja provladinih udruženja (GONGOs).

MEDEL, je međutim, već ukazao na rizik od aktivnosti GONGO udruženja, s obzirom da one ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju iskrivljenu sliku realnosti i ulogu različitih aktera koji su uključeni u demokratske procese.

Šest godina nakon što je MEDEL ukazao na rizik koji proističe iz postojanja i delovanja GONGO organizacija u određenim zemljama, izgleda da se ostvaruje najgori scenario.

Udruženje tužilaca Srbije kao i njegovi članovi su danas svakako meta intenzivnog diskreditovanja, ne samo od strane GONGO pravosudnih udruženja i njihovog rukovodstva već i kroz funkcije glavnog javnog tužioca, brojne javne, medijske kao i izjave na društvenim mrežama, pozive za disciplinske postupke i intervencije Etičkog Saveta Visokog saveta tužilaštva, pokušavajući da odvrate one koji otvoreno kritikuju pravosudni sistem u Srbiji od izražavanja slobode mišljenja i udruživanja.

Vešto osmišljene kampanje protiv pojedinaca koji su kritički nastrojeni ka pravosudnom sistemu u Srbiji su svakim danom sve snažnije. Tako intenzivne i dugotrajne diskreditujuće kampanje bi bile teško ostvarive bez podrške pro-vladinih medija i javnih resursa (sajtovi pravosudnih institucija, PR službe, itd).

Imajući sve ovo u vidu, MEDEL poziva pravosudne autoritete u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca da preduzmu sve neophodne korake kako bi sprečili ovakva delovanja i zaštitili slobodu udruživanja i govora tužilaca kao i samu sliku pravosuđa od iskrivljenih efekata koje sistematske akcije GONGO udruženja imaju na demokratski dijalog.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…