Evropsko pravosuđe protiv britanskog zakona o špijuniranju

Evropski sud pravde

Evropski sud pravde je u preliminarnom stavu procenio da rešenja britanskog predloga zakona o ovlašćenjima u istrazi o mogućnosti prikupljanja podataka o telekomunikacijama nisu u skladu sa evropskim propisima. Iako se Velika Britanija sprema da istupi iz EU, britanski list Gardijan (The Guardian) donosi ocenu da će odluka suda u Luksemburgu uticati na rešenja ovog propisa, koji je u javnosti prozvan poveljom o prisluškivanju.

Odluka će biti značajna i zbog toga što se postavlja  značajana dilema kako pomiriti potrebe privatnosti na mreži i nacionalne bezbednosti. Slične zahteve podnelo je devet članica EU i Evropska komisija, a slučaj je razmatran u trenutku kada su napadi džihadista u Parizu, Briselu i Nici osnažili političke zahteve za širim ovlašćenjima u presretanju elektronske pošte i telefonskih poziva kako bi se lakše uhvatili aktivisti Islamske države.
 
Slučaj su pokrenula dva poslanika, konzervativac Dejvid Dejvis (David Davis) koji je u međuvremenu postavljen za britanskog sekretara za istupanje iz EU, i zamenik predsednika laburista Tom Votson (Watson). 

Pre nego što je stupio na novu dužnost, Dejvis je išao u Luksemburg na saslušanje u Evropskom sudu, gde je tvrdio da se britanska vlada ponaša prema celom anrodu kao prema osumnjičenima oglušujući se o ohraničenja u čuvanju i pristupu podacima o ličnim komunikacijama. 

Sudije razmatraju pravni osnov za način na koji policija i bezbednosne službe pristupaju prikupljenim podacima, sudsku dozvolu za proces i neselektivno presretanje informacija o elektronskoj pošti, telefonskim pozivima i tekstualnim porukama. Zakon će postaviti pravila za nadzor komunikacija.

"Borba protiv ozbiljnih zločina je jedini cij od opšteg interesa kojim se može opravdati opšta obaveza zadržavanja podataka, dok borba protiv običnih prekršaja to ne može", rekao je nezavisni advokat Henrik Saugsmandsgorde (SaugmandsgaardØ) u mišljenju koje će, kako se očekuje, podržati i sud u celosti. Ovde je reč o podacima povezanim sa pozivima i elektronskim porukama, a ne o sadržaju poruka. 

Konačna odluka će biti doneta u narednim mesecima. U najvećem broju slučajeva, presude su u skladu sa načelom koje iznosi nezavisni advokat. 

U osnovi pravnog pitanja je da li se standardi EU o prikupljanju padataka moraju poštovati u propisima zemalja članica. Iako kratkoročno gledano značajna, odluka će dobiti samo akademski karakter kada se Velika Britanija povuče iz EU jer za nju neće više važiti odluke Evropskog suda. 

Ipak, u Gardijanu se procenjuje da će ishod procesa o „povelji o prisluškivanju” verovatno imati značajan uticaj na krajnja rešenja ovog kontroverznog propisa, koji je sad pred Parlamentom. 

Tokom saslušanja u Luksemburgu, advokati britankse vlade zastupali su stav da su presrednute komunikacije u središtu svakog terorističkog napada koji su istraživale policija i bezbednosne snage tokom prethodnih godina.

Izvor: The Guardian/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…