Evropskim Magnicki zakonom kažnjavati i korupciju

Evropski parlament

Brisel, 08. jul 2021. – Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom je pozdravio Globalni režim sankcija EU za kršenje ljudskih prava i pozvao da se među kažnjiva dela uvrsti i korupcija.

Korupcija ima razarajući uticaj na stanje ljudskih prava i često podriva funkcionisanje i legitimitet institucija vladavine prava, navodi se u rezoluciji, saopštio je Evropski parlament.

Međutim, za razliku od sličnih šema širom sveta, poput američkog Magnicki zakona, evropski režim GHRSR, usvojen u decembru 2020, ne uključuje korupciju u krivična dela u vezi sa ljudskim pravima koja su kažnjiva restriktivnim merama.

Parlament želi da se to promeni i traži od Evropske komisije da spremi zakonodavni predlog kojim se proširuje opseg GHRSR da pokriva i ta dela.

Evroposlanici takođe treba da mogu da predlože slučajeve ozbiljnih kršenja ljudskih prava, kako bi se uvećao legitimet režima sankcija, navodi se u rezoluciji.

U rezoluciji se navodi i da, kada je reč o glasanju o uvođenju sankcija, treba uvesti glasanje kvalifikovanom većinom sa ciljem da se režim primenjuje efikasnije.

Evroposlanici su isto tako osudili uzvratne sankcije prema EU, njenim institucijama i članovima Parlamenta, telima i građanima samo zbog toga što Unija kroz GHRSR istrajava na ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Dalje se navodi da odgovor EU na te uzvratne mere od strane trećih zemalja mora da bude brz i koordinisan.

Kako se dodaje, bilateralni sporazumi sa tim zemljama ne smeju da potkopavaju okvir EU sankcija i njen kredibilitet u spoljnoj politici uopšte.

Za tekst rezolucije glasala su 584 evroposlanika, 73 je bilo protiv a 33 uzdržano.

Predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister rekao je da režim sankcija mora da postane osnovni elemenat šire EU strategije o ljudskim pravima i ključni deo alata u spoljnoj politici Unije.

Istovremeno je predsedavajuća Pododboru za ljudska prava Marija Arena, Belgijanka iz grupe socijalista i demokrata u Parlamentu, rekla da „evropski Magnicki zakon“ omogućavajući EU da sankcioniše pojedince i entitete koji krše ljudska prava bilo gde u svetu jača vodeću ulogu Unije u oblasti ljudskih prava.

Ona je rekla i da režim (sankcija) treba da pogađa i one koji ekonomski i finansijski podržavaju ljude i entiete  koji krše ljudska prava a Parlament i civilno društvo treba da budu više uključeni kako bi uvećali legitimemt režima, prenosi euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…