Evropski sud za ljudska prava: Rumunija ne poštuje prava istopolnih parova

Evropski sud za ljudska prava
Foto: reuters.com

Bukurešt – Rumunija nije uspela da sprovede poštovanje prava istopolnih parova, jer je takav vid odnosa odbila da prizna, saopštio je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu.

Presuda, u kojoj se navodi da je rumunska vlada prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, doneta je nakon što je 21 istopolni par iz Rumunije podneo žalbu sudu od 2019. do 2020. godine.

Ti parovi su tvrdili da ih Rumunija nije priznala kao porodice zbog čega su, kako navode, bili diskriminisani u raznim slučajevima, uključujući odluke o zdravstvenoj zaštiti, zajedničkom zdravstvenom osiguranju, imovinskim pravima i pravima iz radnog odnosa koja su data samo bračnim parovima.

Rumunska vlada ima rok od tri meseca da odluči da li želi da traži od Evropskog suda traži da predmet uputi svom Velikom veću.

Referendum za promenu Ustava Rumunije u delu koji sprečava istopolne parove da obezbede pravo na brak nije uspeo da privuče dovoljno birača 2018. godine.

Rumunija je dekriminalizovala homoseksualnost tek 2001. godine, decenijama kasnije od drugih delova EU, ali i dalje zabranjuje brak za istopolne parove, kao i građansko partnerstvo.

Tri zakonska predloga za promenu građanskog partnerstva tako da uključi istopolne parove, podneta su između 2016. i 2019. ali nisu prošli kroz parlamentarne odbore, dok su četiri slična nacrta zakona odbačena do 2020. godine.

Referendum za promenu ustava Rumunije kako bi se istopolni parovi sprečili da obezbede pravo na brak, nije uspeo da privuče dovoljno glasača 2018. godine.

Istraživanje koje je 2021. godine naručila LGBT grupa AČEPT, pokazalo je da 71 odsto Rumuna smatra da zakonsko priznavanje građanskih brakova za istopolne parove ne bi imalo uticaja na njihove živote, ali je samo 43 odsto bilo za to.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…