Evropski sud za ljudska prava posle 12 godina presudio u korist Insajdera

Evropski sud za ljudska prava
Foto: reuters.com

Beograd – Evropski sud za ljudska prava odlučio je jednoglasno, posle 12 godina, da Insajder koji se tada prikazivao na televiziji B92 nije prekršio pravila profesije izveštavajući o zloupotrebama prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, preneo je Insajder.

Kako se navodi u odluci Evropskog suda, sudovi su presudom protiv tadašnje TV B92 ugrozili slobodu govora i izveštavanje medija u interesu javnosti.

U serijalu Insajdera „Kupoprodaja zdravlja“ 2011. godine otkriveno je da je vakcina protiv svinjskog gripa u Srbiju došla preko tri posrednika i da je zbog toga plaćena više nego u drugim zemljama.

Slučaj koji je stigao do Evropskog suda za ljudska prava tiče se izveštaja policije do kojeg su došli novinari Insajdera, a koji je pokazivao da je policija sumnjičila 14 osoba za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina, ali su na kraju uhapšene samo tri osobe.

Objavljena su imena onih koji su nestali sa spiska osumnjičenih, a među njima i pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović, koja je i tužila B92.

Domaći sudovi su presudili u njenu korist, odnosno da joj je ovim izveštavanjem povređen ugled i reputacija, a sada, 12 godina kasnije, Evropski sud odlučio je suprotno – u korist B92 i izveštavanja novinara Insajdera.

Evropski sud konstatuje da su domaći sudovi prekršili član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu izveštavanja.

Sud je utvrdio da su srpski sudovi priznali da su informacije koje je objavio podnosilac predstavke doprinele javnoj raspravi i da je neko ko je na funkciji pomoćnika ministra zdravlja trebalo da pokaže veći stepen tolerancije“, navodi Evropski sud.

Evropski sud konstatuje da su i domaći sudovi zaključili da je izveštavanje novinara doprinelo debati koja jeste u interesu javnosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…