Evropski sud za ljudska prava odustao od privremene mere protiv Srbije

neformalno naselje

Beograd, 27. april 2020. – Evropski sud za ljudska prava odustao je od izricanja privremene mere protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv korona virusa.

Sud je preporučio da se Inicijativa A11 ponovo obrati „svim relevantnim domaćim institucijama kako bi one preduzele konkretne mere podrške„.

S tim u vezi, Inicijativa A11 je saopštila da je lokalnim organima podnela nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći neformalnom beogradskom naselju „Čukarička šuma“ u kojem živi 300 Roma.

Inicijativa A11 je ponovo, od lokalnih vlasti, zatražila hitno obezbeđivanje vode i preduzimanje mera za suzbijanje korona virusa u neformalnom romskom naselju „Čukarička šuma.

Inicijativa A11 je prethodno Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnela zahtev za pokretanje postupka zbog, kako se navodi, „alarmantnog stanja“ u tom beogradskom naselju u kojem živi više od 300 raseljenih Roma i Romkinja, pošto nadležni organi Srbije i Grada Beograda do sada „nisu preduzeli niti jedan korak„.

Sledeći stav Suda, Inicijativa A11 je 25. aprila podnela nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći i preduzimanje mera protiv širenja korona virusa u naselju „Čukarička šuma„.

Zahtevi su upućeni nadležnim organima: Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, Odeljenju Čukarica Gradskog centra za socijalni rad i Štabu za vanredne situacije Gradske opštine Čukarica.

Nadamo se da će ovi lokalni organi vlasti sada, pošto je i Strazbur saznao da u Beogradu žive ljudi bez pijaće vode u uslovima pandemijske krize, organizovati makar postavljanje cisterne sa čistom vodom, što je bio jedan od ključnih zahteva od početka izbijanja krize„, navela je Inicijativa A11.

Ta organizacija je dodala da je zahtev za pokretanje postupka prim Evropskom sudom za ljudska prava podnela posle višenedeljnih pokušaja da podstakne Vladu Srbije i druge nadležne institucije da reaguju na stanje u romskim naseljima.

Iako je Srbija u odgovorima Evropskom sudu objasnila da ‘razume težinu situacije u kojoj se nalaze Romi u ovom naselju’, niko od nadležnih gradskih i opštinskih vlasti još im se nije ni obratio, a kamoli posetio ili dopremio pomoć„, piše u saopštenju.

Inicijativa A11, kako se navodi, ne bi ni pokretala postupak pred Sudom da je Srbija odlučila da u naselju „Čukarička šuma“ postavi bar cisternu sa pijaćom vodom, kakve se redovno postavljaju na javnim mestima kada su u Beogradu visoke temperature.

Smatramo da će eventualno odugovlačenje sa postupanjem po podnetim zahtevima biti jasan signal odnosa nadležnih prema Romima. Nastavićemo da pratimo postupanje nadležnih povodom situacije u ovom naselju na ivici humanitarne katastrofe i preduzimaćemo sve raspoložive pravne lekove tim povodom„, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…