Evropski sud pravde: Mađarski zakon o finansiranju NVO suprotan zakonima Evropske unije

Luksemburg, 16. januar 2020. – Ograničenja koja je Mađarska uvela vezano za finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa zakonima EU, navodi se u mišljenju koje je izneto u Evropskom sudu pravde.

Evropski sud pravde

Luksemburg, 16. januar 2020. – Ograničenja koja je Mađarska uvela vezano za finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa zakonima EU, navodi se u mišljenju koje je izneto u Evropskom sudu pravde.

Mađarska je 2017. usvojila zakon koji nameće obavezu NVO koje primaju više od 7,2 miliona forinti (oko 24.000 evra) strane finansijske pomoći godišnje da se registruju kao organizacije koje dobijaju stranu pomoć i da se tako predstavljaju u svakoj publikaciji i na svojim internet stranicama.

Generalni advokat najvišeg suda EU Manuel Kampos Sančes-Bordona utvrdio je da je obaveza neopravdana i da ograničava slobodno kretanje kapitala i krši osnovna prava, uključujući pravo na slobodu udruživanja i zaštitu ličnih podataka.

Evropski sud pravde sa sedištem u Luksemburgu raspravlja o slučaju i treba da donese presudu koja često bude u skladu s mišljenjem generalnog advokata.

Budimpešta tvrdi da su ciljevi spornog zakona da se poboljšaju transparentnost i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Kampos Sančes-Bordona međutim nije uveren u to i kaže da su važeće odredbe EUdovoljne da garantuju adekvatnu zaštitu“, preneo je EURACTIV.com.

Po mišljenju kritičara, zakon je posebno uperen protiv finansijera mađarskog porekla Džordža Sorosa.

Evropska komisija se povodom ovog zakona obratila Sudu pravde EU.

Mađarski Helsinški komitet, Mađarska unija za građanske slobode i Amnesti internešenel saopštili su da mišljenje Kamposa Sančes-Bordone ponovo potvrđuje njihovo uverenje da je zakon o NVO loš jer je napravljen da deluje protiv organizacija koje se usude da kritikuju vladu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…