Evropski sud pravde dozvolio zabranu nošenja verskih simbola na radnom mestu u javnoj administraciji

Evropski sud pravde
Foto: europa.eu

Brisel, – Dozvoljeno je zabraniti nošenje verskih simbola na radnom mestu u javnoj administraciji.

To znači da može biti zabranjeno da se predmeti poput islamske marame nose u okruženjima poput javne uprave, presudio je Evropski sud pravde.

Na mnogim radnim mestima sada može biti zabranjeno osoblju da nosi vidljivo istaknuto obeležje koje otkriva filozofska ili verska uverenja, kako bi se stvorilo “neutralno administrativno okruženje“.

Ovakvo pravilo nije diskriminatorno ako se primenjuje na opšti i neselektivni način na sve zaposlene u toj administraciji i ograničeno je na ono što je striktno neophodno“, navedeno je u saopštenju Evropski sud pravde.

Presuda se odnosi na slučaj žene iz opštine Ans u Belgiji koja je podnela tužbu lokalnom sudu, tvrdeći da joj je povređena sloboda veroispovesti i da je bila žrtva diskriminacije, nakon što joj je zabranjeno da nosi islamsku maramu na radnom mestu, i nakon što je naknadno opština izmenila uslove zapošljavanja kako bi zabranila svim radnicima da nose očigledne znake ideološke ili verske pripadnosti.

“Međutim, taj cilj se mora slediti na dosledan i sistematičan način, a mere usvojene da bi se on postigao moraju biti ograničene na ono što je striktno neophodno. Na nacionalnim je sudovima da provere da li su ti zahtevi ispoštovani“, stoji u tekstu presude.

U oktobru prošle godine, Evropski sud pravde je presudio i da interna pravila poslodavca, koji zabranjuju nošenje svih verskih, filozofskih ili duhovnih obeležja na radnom mestu, ne predstavljaju direktnu diskriminaciju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…