Evropski savet usvojio ažurirane Smernice EU o deci i oružanim sukobima

Foto: unicef.ch

Brisel – Evropski savet je usvojio ažurirane Smernice EU o deci i oružanim sukobima, koje su prvi put usvojene 2003. godine, a zatim ažurirane 2008. godine, i odobrio zaključke po tom pitanju.

Evropski savet je ozbiljno zabrinut zbog porasta kršenja dečjih prava u kontekstu oružanog sukoba, pogoršanog proliferacijom ratova, uključujući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine i njenu protivpravnu deportaciju i prisilno premeštanje ukrajinske dece.

Deca su snažno pogođena oružanim sukobima. U skoro svim zonama svetskih sukoba, od Sahela, centralne i istočne Afrike do Bliskog istoka i Azije, deca predstavljaju čak polovinu pogođene populacije.

Oni se suočavaju sa nasiljem, povredama i smrću, regrutovanjem, raseljavanjem i iskorenjivanjem, prekinutim obrazovanjem, nedostatkom zdravstvene zaštite i dugotrajnim fizičkim i psihičkim traumama. Štaviše, promenljiva priroda sukoba, taktika i oružja umnožavala je rizike za decu i civile uopšte.

Poslednji godišnji izveštaj generalnog sekretara UN o deci i oružanim sukobima ukazuje na povećanje od 21 odsto teških prekršaja nad decom u konfliktnim situacijama u 2023. godini, pri čemu je najveći broj zabeležen u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kao i u Demokratskoj Republika Kongo, Mjanmar, Somalija, Nigerija i Sudan.

Uz adekvatnu i pravovremenu podršku, deca se mogu oporaviti od ekstremnih situacija i napredovati. Njihova zaštita, oporavak i reintegracija su od suštinskog značaja za dugoročni mir i bezbednost, kao i za održivi razvoj.

Ažurirane Smernice EU o deci i oružanim sukobima koje je Savet odobrio imaju za cilj da ojačaju doprinos EU poštovanju, zaštiti i ispunjavanju prava dece u oružanim sukobima i drugim situacijama oružanog nasilja od strane terorističkih organizacija ili organizovanih kriminalnih grupa, globalno. Oni usvajaju snažan, sveobuhvatan i holistički pristup i služiće kao operativni okvir za sve države članice i institucije EU koje rade u ovoj oblasti.

Ažurirane smernice EU imaju za cilj da uzmu u obzir nova dešavanja – npr. povećane pretnje, ne samo zbog upotrebe novih tehnologija i neselektivne upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima – i potpuno uskladiti pristup EU sa okvirom koji je uspostavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kroz uzastopne rezolucije, posebno „šest teških prekršaja nad decom tokom vremena oružanog sukoba“.

Oni takođe jačaju usklađivanje i saradnju EU sa mandatom generalnog sekretara UN i specijalnog predstavnika za decu i oružane sukobe.

Istovremeno, EU je ažurirala i objavila svoju kontrolnu listu za integraciju zaštite dece pogođene oružanim sukobom u misije i operacije Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP). Kontrolna lista CSDP-a je operativno i praktično sredstvo koje pruža smernice za planiranje i sprovođenje operativnih aktivnosti za više od dvadeset misija i operacija upravljanja krizama.

Zaštita dece pogođene oružanim sukobom mora i dalje da bude centralni stub ljudskih prava, mira i bezbednosti, prevencije sukoba, izgradnje mira, razvoja i humanitarne agende.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…