Evropski savet produžio za tri godine Globalni režim sankcija protiv krpenja ljudskih prava

boginja pravde
Foto: europa.eu

Brisel – Evropski savet produžio je za tri godine Globalni režim sankcija protiv pojedinaca i entiteta odgovornih za teška kršenja i zloupotrebe ljudskih prava širom sveta.

Globalni režim sankcija je uveden u skladu sa Evropskim Magnicki zakonom koji omogućava EU da kazni odgovorne za ozbiljno kršenje ljudskih prava i zlostavljanja širom sveta, bez obzira gde se to desilo i ko je odgovoran.

Sankcije su do sada uvedene za 67 ljudi i 20 entiteta, koji podležu zabrani putovanja i zamrzavanju finansijskih sredstava.

Dodatno, osobama i subjektima u EU je zabranjeno stavljanje na raspolaganje sredstava svima koji su na listi sankcionisanih.

Restriktivne mere su produžene do 8. decembra 2026, a postojeće sankcije će biti revidirane svake godine.

Današnja odluka potvrđuje opredeljenost EU da osudi kršenja i zloupotrebe ljudskih prava gde god se dogode, koristeći sve instrumente, uz ponovno potvrđivanje da su ljudska prava univerzalna, nedeljiva, međuzavisna i međusobno povezana„, navodi se u saopštenju EU.

Globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava, insipirisan američkim Magnicki zakonom, uspostavljen je 7. decembra 2020.

On omogućava EU da uvede restriktivne mere fizičkim i pravnim licima, entitetima i telima, uključujući državne aktere, odgovornim, umešanim ili povezanim s teškim kršenjem i zloupotrebom ljudskih prava u celom svetu.

Restriktivne mere se primenjuju za dela kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti i druga teška kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava, na primer mučenje, ropstvo, vansudska pogubljenja, proizvoljna hapšenja, a mogu biti primenjena i za druga kršenja ako su raširena, sistemska ili na drugi način izazivaju ozbiljnu zabrinutost s obzirom na ciljeve zajedničke spoljne i bezbednosne politike navedene u Ugovoru EU, preneo je DES

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…