Evropski savet predložio državama članicama novu preporuku o skriningu raka

Foto: europe.eu

Brisel – Savet ministara zdravstva EU je državama članicama predložio novu preporuku o skriningu raka, kako bi se smanjila smrtnost od ove bolesti i učestalost invazivnih karcinoma.

Rak je glavna bolest i uzrok smrti širom Evrope. U 2020. godini, procenjuje se da je kod 2,7 miliona ljudi u Uniji dijagnostikovan rak.

Dok je prethodna preporuka za skrining raka iz 2003. godine bila ograničena na rak dojke, grlić materice i kolorektalni rak, države članice su se složile da treba proširiti ove provere kod građana.

Skrining omogućava otkrivanje karcinoma u ranoj fazi ili čak i pre nego što se pojave ili postanu invazivni. Neke lezije se tada mogu efikasnije lečiti sa većom šansom da se pacijenti izleče.

Da bi se sprečio i dijagnostikovao rak pluća, zemlje treba da istraže izvodljivost i delotvornost skrininga, uz korišćenje niskih doza kompjuterizovane tomografije.

Posebnu pažnju treba posvetiti identifikaciji osoba koji imaju visok rizik.

U skriningu raka prostate, treba da se uzme u obzir trenutno stanje znanja i količinu oportunističkog skrininga, a zemlje treba da procene izvodljivost i delotvornost sprovođenja organizovanih programa.

Za rak želuca, zemlje i regioni sa visokom incidencije ove bolesti trebalo bi da razmotre strategije skrininga raka.

Što se tiče raka grlića materice, preporuka predviđa da države članice treba da razmotre prilagođavanje uzrasta i intervala individualnom riziku na osnovu istorije vakcinacije pojedinaca protiv humanog papiloma virusa, koji može izazvati rak grlića materice ali i na drugim organima.

Što se tiče raka dojke, Savet predlaže donju starosnu granicu od 45 godina i gornju starosnu granicu od 74 godine, pored preporučenog skrininga za žene od 50 do 69 godina sa mamografijom.

Savet EU preporučuje i da se osiguraju „adekvatne, blagovremene i komplementarne dijagnostičke procedure i tretmani za one pojedince sa pozitivnim testom skrininga„.

Oni treba da uzmu u obzir „ljudske i finansijske resurse i svoje zdravstvene kapacitete kada sprovode programe skrininga raka„.

Međutim Savet podvlači da “postoje i inherentna ograničenja koja mogu imati negativne efekte na pregledanu populaciju”, koja uključuju “lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate, prekomernu dijagnozu i naknadno prekomerno lečenje, kao i rizike koji potiču od metoda skrininga i testiranja”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…