1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Evropski savet predložio državama članicama novu preporuku o skriningu raka

Evropski savet predložio državama članicama novu preporuku o skriningu raka

Foto: europe.eu

Brisel – Savet ministara zdravstva EU je državama članicama predložio novu preporuku o skriningu raka, kako bi se smanjila smrtnost od ove bolesti i učestalost invazivnih karcinoma.

Rak je glavna bolest i uzrok smrti širom Evrope. U 2020. godini, procenjuje se da je kod 2,7 miliona ljudi u Uniji dijagnostikovan rak.

Dok je prethodna preporuka za skrining raka iz 2003. godine bila ograničena na rak dojke, grlić materice i kolorektalni rak, države članice su se složile da treba proširiti ove provere kod građana.

Skrining omogućava otkrivanje karcinoma u ranoj fazi ili čak i pre nego što se pojave ili postanu invazivni. Neke lezije se tada mogu efikasnije lečiti sa većom šansom da se pacijenti izleče.

Da bi se sprečio i dijagnostikovao rak pluća, zemlje treba da istraže izvodljivost i delotvornost skrininga, uz korišćenje niskih doza kompjuterizovane tomografije.

Posebnu pažnju treba posvetiti identifikaciji osoba koji imaju visok rizik.

U skriningu raka prostate, treba da se uzme u obzir trenutno stanje znanja i količinu oportunističkog skrininga, a zemlje treba da procene izvodljivost i delotvornost sprovođenja organizovanih programa.

Za rak želuca, zemlje i regioni sa visokom incidencije ove bolesti trebalo bi da razmotre strategije skrininga raka.

Što se tiče raka grlića materice, preporuka predviđa da države članice treba da razmotre prilagođavanje uzrasta i intervala individualnom riziku na osnovu istorije vakcinacije pojedinaca protiv humanog papiloma virusa, koji može izazvati rak grlića materice ali i na drugim organima.

Što se tiče raka dojke, Savet predlaže donju starosnu granicu od 45 godina i gornju starosnu granicu od 74 godine, pored preporučenog skrininga za žene od 50 do 69 godina sa mamografijom.

Savet EU preporučuje i da se osiguraju „adekvatne, blagovremene i komplementarne dijagnostičke procedure i tretmani za one pojedince sa pozitivnim testom skrininga„.

Oni treba da uzmu u obzir „ljudske i finansijske resurse i svoje zdravstvene kapacitete kada sprovode programe skrininga raka„.

Međutim Savet podvlači da “postoje i inherentna ograničenja koja mogu imati negativne efekte na pregledanu populaciju”, koja uključuju “lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate, prekomernu dijagnozu i naknadno prekomerno lečenje, kao i rizike koji potiču od metoda skrininga i testiranja”.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…