Evropski savet podržao olakšavanje zapošljavanja osoba iz trećih zemalja u EU

Foto: europa.eu

Brisel – Evropski savet usaglasio je svoj stav o predlogu za uspostavljanje baze talenata EU kako bi se olakšalo zapošljavanje osoba iz trećih zemalja u EU.

Baza talenata biće uspostavljena kao onlajn platforma na nivou EU koja će omogućiti da se upare profili osoba koje traže posao, a koje ne dolaze iz EU, sa slobodnim radnim mestima radi popunjavanja deficitarnih zanimanja poslodavaca u EU.

Cilj ove platforme je da se olakša zapošljavanje talenata iz trećih zemalja, koji žive van EU, kao i da se tržište EU učini konkurentnijim i da se uhvati u koštac sa nedostatkom radne snage, navodi se u saopštenju Saveta.

Osobe koje traže posao, a potiču iz trećih zemalja, moći će da registruju svoje profile na platformi i obezbede informacije o svojim veštinama, kvalifikacijama, radnom iskustvu i poznavanju jezika.

Na platformi (Talent Pool) nalaziće se slobodna radna mesta poslodavaca u zemljama članicama EU koje učestvuju u ovom projektu.

Učešće u projektu dobrovoljno je za države članice EU, u skladu sa predlogom Evropske komisije.

One mogu i da se povuku iz projekta u bilo kom trenutku, ali moraju da obaveste Evropsku komisiju o svojoj odluci  najkasnije šest meseci pre željenog datuma izlaska.

Stav Evropskog saveta ima za cilj da pomiri principe poštenog zapošljavanja sa bezbednim i sveobuhvatnim sistemom migracije, dok istovremeno jača poziciju Evropske unije u globalnoj trci za talentima.

Na osnovu dogovorenog stava država članica, Evropski savet moći će da počne pregovore sa Evropskim parlamentom kako bi se postigao dogovor o konačnom zakonodavstvu, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…