Evropski savet odobrio potpisivanje sporazuma sa Srbijom o saradnji sa Fronteksom

Foto: europa.eu

Brisel – Savet EU dao je zeleno svetlo za potpisivanje sporazuma Evropske unije sa Srbijom o operativnim aktivnostima koje vrši Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks)

To će omogućiti EU i Srbiji da organizuju zajedničke operacije u kojima učestvuju Fronteks i srpska granična straža.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, to znači i da timovi Fronteksa za upravljanje granicama mogu da budu raspoređeni u Srbiji i omogući će Fronteksu da pomogne Srbiji u upravljanju migracionim tokovima, sprečavanju ilegalne imigracije i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Novi sporazum zameniće sadašnji statusni sporazum između EU i Srbije, koji je zasnovan na staroj regulativi Fronteksa i dozvoljava samo zajedničke operacije na granici Srbije sa EU.

Na osnovu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu iz 2019. godine, Fronteks može da pomogne zemljama sa kojima potpisuje sporazume na celoj njihovoj teritoriji i može da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija ljudi.

Fronteks ima sporazume o saradnji u oblasti upravljanja granicama sa Moldavijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Nakon potpisivanja, sporazum će proći proces ratifikacije ili odobrenja, koji u slučaju EU obuhvata to da Evropski parlament da saglasnost i da Savet završi  konačno zaključivanje sporazuma.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…