1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Evropski savet doneo odluku da se kršenje restriktivnih mera doda na listu „krivičnih dela EU“

Evropski savet doneo odluku da se kršenje restriktivnih mera doda na listu „krivičnih dela EU“

Evropski savet

Brisel – Savet EU usvojio je odluku da se kršenje restriktivnih mera doda na listu „krivičnih dela EU“ uključenih u Ugovor o funkcionisanju EU.

EU je usvojila brojne restriktivne mere zbog ruske agresije na Ukrajinu i, kako se ističe u saopštenju Saveta, od ključnog je značaja da se te mere sprovode u punoj meri.

Međutim, članice EU trenutno različito definišu kršenje restriktivnih mera i kako ga treba kažnjavati.

To može dovesti do različitih stepena sprovođenja sankcija i rizika od zaobilaženja mera i potencijalno omogućiti sankcionisanim osobama da i dalje imaju pristup svojoj imovini i podržavaju režime protiv kojih su usmerene sankcije EU„, navodi Savet.

Češki ministar pravde Pavel Blažek rekao je da je EU odlučno odgovorila na rusku agresiju na Ukrajinu i usvojila sankcije koje ciljaju na ekonomiju Rusije i koje treba da toj zemlji osujete sposobnost da nastavi agresiju.

Ministar pravde Češke, zemlja koja trenutno predsedava EU, rekao je da primena sankcija zahteva zajednički napor i da odluka Saveta treba da osigura zaustavljanje svakog pokušaja zaobilaženja sankcija.

Pošto je Savet usvojio odluku o uključivanju kršenja restriktivnih mera na listu „krivičnih dela“ u EU, Evropska komisija će pripremiti predlog direktive sa minimalnim pravilima koja se tiču definisanja krivičnih dela i kazni za to delo.

Taj predlog zatim treba da razmotre i usvoje Savet i Evropski parlament, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…