Evropski revizorski sud: Nepravilna plaćanja rezultat su grešaka ili pogrešne primene pravila EU

knjigovođa

Brisel, 18. novembar 2019. – Revizori EU utvrdili su da je u 2018. „uludo bačeno“ više od četiri milijarde evra fondova EU, što ukazuje na problem loše kontrole ulaganja novca EU u zemljama koje su ga primile.

Novi izveštaj će ponovo rasplamsati debatu o novom sedmogodišnjem budžetu EU – Nemačka, kao najveći davalac, želi da ograniči budžet ispod sume koju EU predlaže sa ciljem da se pokriju novi troškovi za migracije, socijalnu sigurnost i otvaranje radnih mesta.

Evropski revizorski sud (ECA), koji je odgovoran za ocenu trošenja godišnjeg EU budžeta od 155 milijardi evra, procenjuje da je 2018. godine 2,6% potrošnje EU bilo neregularno prema 2,4% godinu dana ranije.

Predsednik ECA Klaus-Hajner Lene (Klaus-Heiner Lehne) rekao je da otkrivene nepravilnosti nisu veliki razlog za brigu jer predstavljaju mali deo budžeta i uglavnom su prouzrokovane komplikovanim pravilima za plaćanja.

Međutim, Lene je upozorio na sektore u kojima je nađeno mnogo grešaka, posebno kada se fondovima EU plaćaju naknade za istraživanja, razvojne projekte u siromašnijim regionima ili pomoć ekonomijama koje se brzo razvijaju van EU, preneo je Rojters.

U nekim od tih sektora nepravilnosti idu do oko 5% ukupne potrošnje, naveo je Revizorski sud koji nije mogao da pruži preciznije podatke jer su nalazi zasnovani na proverama uzoraka i statističkim procenama.

Nepravilna plaćanja obično su rezulat grešaka ili pogrešne primene pravila EU ali, u najgorem slučaju, mogu da prikriju prevaru. Samo u nekoliko slučajeva plaćanja su privukla pažnju istražnih organa, navodi se u izveštaju revizora.

Služba EU za borbu protiv prevara OLAF je 2018. preporučila vraćanje 371 milion evra fondova EU zbog kriminalnih radnji.

Ipak, otkrivene nepravilnosti verovatno predstavljaju tek delić svih grešaka u potrošnji EU, s obzirom da su revizorima na raspolaganju samo ograničeni resursi za provere.

Inače, vlasti članica u kojima se troši novac EU nisu uvek spremne da pomognu. Nepravilnosti u potrošnji mogu da vode zahtevu za nadokandu nepravilno utrošenih sredstava koja su nekim članicama, posebno na istoku i jugu bloka, od ključnog značaja za lokalnu ekonomiju, prenosi EURACTIV.com.

EU revizori su utvrdili više od 70% nepravilnosti u potrošnji siromašnijih regiona EU a ostalo su otkrile službe članica, navodi se u izveštaju ECA.

U neki slučajevima revizori EU su otkrili greške u projektima koje su već odobrile nacionalne vlasti. „Revizori članica moraju bolje da rade provere„, zaključili su evropski revizori.

Evropska komisija na stvari gleda malo drugačije i u saopštenju iz oktobra navela je da poslednji izveštaj ECA potvrđuje da je Komisija Žan-Kloda Junkera znatno unapredila način na koji upravlja budžetom EU.

Revizori su, navela je EK, 12. godinu uzastopno dali pozitivnu ocenu računa EU i kvalifikovano mišljenje o plaćanjima u 2018. treću uzastopnu godinu.

EK je naporno radila da osigura da se svaki evro iz budžeta EU potroši na korist naših građana i radi stvaranja dodate vrednosti. Osigurali smo da se pravila poštuju u punoj meri a greške su svedene na minimum. Zadovoljni smo što su naši napori dali rezultate i naši nezavisni revizori ponovo su potvrdili da smo uradili dobar posao„, istakao je evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger.

Komisija je odgovorna za implementaciju budžeta EU zajedno sa nizom partnera – ona upravlja sa oko 75% EU potrošnje zajedno sa članicama EU. Oni imaju ključnu ulogu u oblastima poput kohezije i poljoprivrede, gde se najveći deo budžeta usmeri preko nacionalnih i regionalnih uprava, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…