Evropski reditelji traže od EU da reguliše striming gigante

film

Brisel, 19. jun 2020. – Više od 10 evropskih reditelja pozvali su Evropsku uniju da reguliše velike striming platforme kao što su Netfliks i Amazon.

Reditelji su u pismu evropskom komesaru Tijeriju Bretonu istakli da bi, ukoliko ne bude zaštićena, evropska kultura mogla da postane „kolonija„, a da Evropa bez svoje kulture neće preživeti.

Grupa filmskih autora koju predvodi španski reditelj Pedro Almodovar i dvostruki dobitnik Zlatne palme Belgijanac Luk Darden tražili su sastanak sa komesarom EU za unutrašnje tržište Bretonom.

Među potpisnicima su i rumunski reditelj Kristijan Munđu, takođe dobitnik Zlatne palme i oskarovci Kosta Gavras i Klod Leluš.

U pismu objavljenom oni upozoravaju da će Evropa biti svedena na „koloniju“ SAD i Kine ako njena kultura ne bude zaštićena od „neevropskih digitalnih giganata„.

Amerika je razumela te kulturne i ekonomske uloge kada je nametnula svoje filmove drugim zemljama Maršalovim planom posle Drgog svetskog rata”, napisali su reditelji u pismu Bretonu.

Ali danas, Gugl, Amazon, Fejsbuk, Epl i Netfliks (zajedno poznati kao GAFAN), postali su „hiljadu puta moćniji„.

Mere ograničenog kretanja tokom pandemije korona virusa „omogućile su im da postanu bogatije nego ikad, dok su druge zemlje i njihove industrije (zabave) propale„, istakli su reditelji.

Izbegavanjem poreza, GAFAN kompanije su veoma malo doprinele finansiranju bolnica, obrazovanja i svih vitalnih aparata evropskih demokratija„, navodi se u pismu.

Reditelji su pozvali EU da bude hrabra i da uvede stroge propise i „odgovarajuće sankcije“ i da spreči da filmski autori budu uterani na „uske puteve koje određuju platforme i njihove velike analitike podataka„.

U pismu se podseća da su odluku EU o uvođenju pravila poznatog kao „kulturni izuzetak“ iz 1990, po kojem se filmovi i audio-vizuelna dela tretiraju različito od drugih komercijalnih proizvoda, do sada usvojile 183 zemlje.

Južnokorejski film „Parazit„, koji je osvojio Oskara za najbolji film i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, živi je dokaz kako je takva politika delovala.

Brisel je počeo da radi na rešenjima kako da bolje reguliše tehnološke gigante, a do kraja godine bi Evropska komisija trebalo da donese nove propise o digitalnim servisima, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…