Evropski pokret u Srbiji obeležio je 30 godina rada

Beograd – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležio je 30 godina rada, a zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva je na ceremoniji u Beogradu poručila da Unija nije samo najveći trgovinski partner Srbiji već porodica koja, kako je rekla, treba da se drži zajedno.

Halačeva je zahvalila organizaciji na tome što je bila bastion demokratije i promovisala vrednosti EU koje su, kako je rekla, zajedničke.

Zahvaljujući vašem radu građani Srbije se slažu oko jedne stvari, a to je važnost sprovođenja reformi bez obzira da li su otvoreni klasteri, poglavlja…Nadam se da ćete nastaviti sa misijom„, rekla je Halačeva i dodala da se za 30 godina menjajala i sama EU.

Kako je dodala, EU je evolvirala u aktivnu zajednicu koja je bila snažan glas u podršci pravdi i miru.

Prošli smo kroz četiri talasa proširenja, ali i kroz seriju kriza. Svakodnevno otkrivamo Žan Moneove reči da će se Evropa iskovati kroz krizu. Uprkos svim poteškcohama izlazili smo jači. Kada su ruske trupe napale Ukrajinu odmah smo dali odgovor. Ovo je rat protiv naših vrednosti i budućnosti„, rekla je ona.

Dodala da je zbog rata u Ukrajini pogođen ceo region, ali i Srbija, te dodala da je veoma važna diversifikacija energije.

Predsednica Evrposkog pokreta u Srbiji Jelica Minić podsetila je da je organizacija osnovana pre tri decenija u jeku rata u Jugoslaviji, te da se 30 godina slavi u jeku rata u Evropi.

Pokret je nastao iz angažovanja grupe intelektualaca, novinara, umetnika, poslovnih ljudi, nekoliko uglednih bivših političara i aktivnosti su bile pretežno antiratne, usmerene na kritiku ratne politike, ksenofobije, nacionalizma. Mi smo isticali evropsku opciju kao oblik otpora militantne velikosrpske idelogoije. Godinu dana nakon osnivanja primljeni smo u međunarodni Evropski pokret„, podsetila je Minić.

Minić je rekla da Evropski pokret u Srbiji, za sve one koji su mu posvetili godine teškog življenja, predstavlja uspešni društveni projekt sa važnom političkom porukom „onima koji umeju da čitaju“.

U okviru obeležavanja jubileja održan je panel „Daleko je blizu – koliko daleko smo stigli s evropskim integracijama“ na kojem se putem video-poziva obratio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik je rekao da je proširenje EU ponovo u samom fokusu agende i ohrabrio je Srbiju da, „bude na pravoj strani istorije u kontekstu rata u Ukrajini„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…