Evropski parlament: Utvrđen indikativni kalendar slušanja kandidata za evropske komesare

Evropski parlament

Brisel, 16. septembar 2019. – Konferencija predsednika, koju čine predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i lideri političkih grupa u EP, utvrdila je indikativni kalendar slušanja kandidata za evropske komesare.

Predsednik EP istakao je da je Parlament odlučan da garantuje da se proces izbora novih evropskih komesara obavi na najdemokratskiji i najtransparentniji način.

Kandidati za evrokomesare biće suočeni sa detaljnim javnim ispitivanjem o njihovim veštinama i podobnosti, kao i sposobnostima i želji da rade na rešavanju problema građana i programu koji je izabrana predsednica EK Ursula fon der Lajen predstavila evroposlanicima u julu„, rekao je Sasoli, objavio je Evropski parlament.

Slušanja počinju 30. septembra i trajaće do 8. oktobra pri čemu je poslednji dan određen za kandidate za izvršne potpredsednike Evropske komisije – Fransa Timermansa, Margrete Vestager i Valdisa Dombrovskisa.

Detaljan raspored i redosled utvrdiće Konferencija predsednika na sledećem sastanku 19. septembra.

Očekuje se da posebnu pažnju privuku slušanja kandidata za komesare Margaritisa Shinasa i Lasla Tročanjija.

Naziv Shinasovog portfelja – „Zaštita našeg evropskog načina života„, izazvao je reakcije i kritike brojnih evroposlanika pa će slušanje biti prilika da ga Shinas bolje objasni ukoliko ga Fon der Lajen, kako neki spekulišu, ne promeni pre toga.

Kada je reč o Tročanjiju, koji treba da dobije portfelj proširenja, zameraju mu da je kao ministar pravde doprineo rušenju pravne države u članici EU Mađarskoj a da bi sada trebalo da nadzire poštovanje evropskih vrednosti i pravila u zemljama na putu ka članstvu.

U međuvremenu se u grupi potencijalno spornih kandidata za komesare našao i Belgijanac Didije Rejnders koji je suočen sa preliminarnom istragom u vezi sa optužbom za pranje novca. On je predložen za komesara za pravdu.

Posle slušanja biće održani evalucioni sastanci predsedavajućeg i predstavnika grupa (koordinatora) različitih odbora.

Konferencija predsedavajućih odborima 15. oktobra će proceniti rezultate svih slušanja i dostaviti zaključke Konferenciji predsednika.

Za konačnu evaluaciju odgovorna je Konferencija predsednika koja će 17. oktobra odlučiti da li da zatvori slušanja ili eventualno traži dalje radnje.

Ukoliko bude potrebe za dodatnim slušanjima kandidata za komesare ili alternativnih kandidata, ona će biti obavljena 14. i 15. oktobra, zatim bi usledila evaluacija Konferencije predsedavajućih odborima 16. oktobra pre konačne odluke Konferencije predsednika o zatvaranju slušanja 17. oktobra.

O celoj Evropskoj komisiji Evropski parlament glasaće na plenarnoj sednici u Strazburu 23. oktobra, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…