Evropski parlament usvojio predloge za reformu tržišta električne energije

Foto: europa.eu

Brisel – Evropski parlament usvojio je predloge za reformu tržišta električne energije po kojem će cena struje ubuduće manje zavisiti od kretanja cena fosilnih goriva.

Evropska unija na taj način pokušava da poveća udeo obnovljive energije i zaštiti potrošače od skoka cena prelaskom na dugoročne i fiksne cene električne energije.

Cilj novih propisa je i poboljšanje investicione klime za nove projekte obnovljive energije i unapređenje energetske bezbednosti EU.

Evropska komisija je prošle godine predložila reforme tržišta električne energije nakon što su cene struje u Evropskoj uniji naglo skočile zbog prekida isporuka gasa iz Rusije u 2022.

Evropski fjučersi gasa su u martu 2022. dostigli istorijski maksimum pošto su se na berzi gasa TTF tada prodavali po ceni od 345 evra za megavat-sat, preneli su mediji.

U međuvremenu se snabdevanje značno poboljšalo, a gas se danas na otvaranju berze TTF prodavao po ceni od 27,615 evra za megavat-sat.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…