Evropski parlament usvojio novi zakon koji osigurava zaštitu EU pojedincima i organizacijama koje rade na pitanjima od javnog interesa

Foto: europa.eu

Brisel – Evroposlanici su 27. februara potvrdili odlučnost da zaštite novinare, aktiviste i akademsku zajednicu, kao i njihove organizacije, od tužbi koje imaju za cilj da ih ućutkaju.

U Parlamentu je sa 546 glasova za, 47 protiv i 31 uzdržanim usvojen novi zakon koji treba da osigura zaštitu EU pojedincima i organizacijama koje rade na pitanjima od javnog interesa, poput osnovnih prava, optužbi za korupciju, zaštite demokratije ili borbe protiv dezinformacija, od neosnovanih i uvredljivih tužbi.

Zaštita će se odnositi i na prekogranične slučajeve, saopštio je Evropski parlament.

Poslanici Evropskog parlamenta obezbedili su bolju zaštitu žrtava uvođenjem dve zaštite – ranim odbacivanjem ako je slučaj neosnovan i mogućnošću da se od tužioca traži da plati procenjene troškove postupka, uključujući pravnog zastupanja tuženog, i naknadu štete.

Sa ciljem da se izbegne biranje jurisdikcije kod koje su šanse za uspeh najveće, nova pravila obezbeđuju nepriznavanje presuda trećih zemalja u neosnovanim postupcima.

Takođe će vlade EU morati da osiguraju da potencijalne žrtve zlonamernih postupaka imaju na jednom mestu pristup informacijama o proceduri i pravnim lekovima, uključujući o pravnoj pomoći i finansijskoj i psihološkoj podršci.

Evroposlanik Timo Velken rekao je da su strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP) pretnja po vladavinu prava koja potkopava osnovna prava na slobodu izražavanja, informisanja i udruživanja.

Direktiva će pomoći u borbi protiv SLAPP i sprečiti ljude da koriste sudove za zastrašivanje i odvraćanje novinara i aktivista od objavljivanja informacija u javnosti„, rekao je nemački evroposlanik (S&D) dodajući da će biti dobra i protiv autocenzure.

Ta direktiva će stupiti na snagu 20 dana po objavljivanju u službenom listu EU a članice će imati dve godine da je ubace u nacionalne zakone.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…