Evropski parlament u borbi protiv nezakonite trgovine kućnim ljubimcima

psi

Brisel, 15. februar 2020. – Sa 607 glasova za, 3 glasa protiv i 19 uzdržanih, poslanici Evropskog parlamenta su usvojili rezoluciju kojom zahtevaju angažman protiv nezakonite trgovine kućnim ljubimcima.

Reč je o jednoj od najlukrativnijih grana organizovanog kriminala, a procenjuje se da se mesečno među državama članicama Evropske unije trguje sa 46.000 pasa od kojih većina nije registrovana.

Mnogi od njih su bolesni, nisu vaksinisani i imaju falsifikovane ili uopšte nemaju dokumente o poreklu, a životinje neretko umiru kratko nakon prodaje, što se negativno odražava na javno zdravlje, dobrobit životinja i zaštitu potrošača.

Poslanici rezolucijom traže uvođenje obaveznog sistema na nivou EU kojim bi se registrovale mačke i psi, definisanje objekata za uzgoj ljubimaca, bolje sprovođenje zakona i strože sankcije.

Takođe, evroparlamentarci su ljubiteljima četvoronožaca uputili molbu da se odluče za udomljavanje životinja, a ne kupovinu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…