Evropski parlament traži osnivanje tribunala za istragu agresije Rusije na Ukrajinu

Evropski parlament

Brisel – Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se zalaže za osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za zločine agresije protiv Ukrajine.

Rezolucijom se traži da se istraži ne samo rukovodstvo Rusije, nego i Belorusije.

Evropski parlamentarci su pozvali EU da u bliskoj saradnji s Ukrajinom i međunarodnom zajednicom traži osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukvodstva i njegovih saveznika, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji se navodi da zločini koje su počinile ruske snage u Buči, Irpinu i mnogim drugim ukrajinskim gradovima „otkrivaju brutalnost rata i ističu važnost koordinisane međunarodne akcije da bi se odgovorni priveli pravdi u skladu s međunarodnim pravom„.

Evroposlanici su naveli da bi osnivanje tribunala „popunilo vakuum“ u međunarodnom krivičnom pravu i dopunilo istražne napore Međunarodnog krivičnog suda, jer „trenutno ne može da istražuje zločine agresije kada je u pitanju Ukrajina„.

Navodeći da tačni model i sastav specijalnog tribunala tek treba utvrditi, poslanici EP su istakli da takav sud mora da ima nadležnost da istraži ne samo predsednika Rusije Vladimira Putina i političko i vojno rukvodstvo Rusije, nego i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i njegove saradnike.

Takođe su naveli da EU treba odmah da počne sa pripremama na osnivanju tribunala i da ukrajinskim i međunarodnim vlastima treba dati podršku u obezbeđivanju dokaza koji će se koristiti u budućnosti.

Parlament snažno veruje da bi uspostavljanje specijalnog tribunala poslalo veoma jasan signal i ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da predsednik Putin i rusko rukovodstvo mogu biti osuđeni za zločin agresije u Ukrajini„, navodi se u saopštenju.

Za rezoluciju su glasala 472 poslanika, 19 je bilo protiv, a 33 uzdržano.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…