Evropski parlament traži kriminalizaciju prinudnog braka, nezakonitog usvajanja i surogatstva za reproduktivnu eksploataciju

Evropski parlament
Foto: europa.eu

Brisel – Poslanici Evropskog parlamenta žele da nov zakon za borbu protiv trgovine ljudima obuhvati nova krivična dela kao što su prinudni brak, nezakonito usvajanje i surogat majčinstvo u svrhu reproduktivne eksploatacije.

Parlament je usvojio poziciju za pregovore sa zemljama članicama EU o novim pravilima za borbu protiv trgovine ljudima, uoči prve runde pregovora u novembru. Savet EU je već usvojio svoju pregovaračku poziciju.

Njihov predlog je da prisiljavanje žene da bude surogat majka primenom sile, pretnje ili prinude treba da bude proglašeno krivičnim delom.

Evroposlanici traže da žrtve trgovine ljudima kojima je potrebna međunardone zaštita dobiju odgovarajuću podršku i zaštitu i da se poštuju njihovo prava na azil.

Takođe treba osigurati da žrtve ne budu krivično gonjene za krivična dela na koja su prinuđena, da dobiju podršku bez obzira da li sarađuju u istragama ili ne i da budu garantovana prava osobama sa invaliditetom i pružena odgovarajuća podrška deci bez pratnje.

Poslanici traže da bude kriminalizovano korišćenje usluga žrtava kao krivično delo koje se odnosi na trgovinu ljudima.

U svojoj pregovaračkoj poziciji poslanici EP zahtevaju uvođenje kazni za kompanije koje su osuđene za trgovinu ljudima, na primer njihovim isključivanjem iz tendera, državne pomoći ili subvencija.

U EU se svake godine registruje više od 7.000 žrtava trgovine ljudima, ali je pravi broj verovatno mnogo veći.

Većina žrtava su žene i devojčice, ali raste i broj muškaraca koji se posebno koriste kao radna snaga.

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da su se oblici eksploatacije razvili prethodnih godina i da se trgovina sve više odvija onlajn, kao i da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do masovnog raseljavanja žena i dece i otvorila nove prilike za kriminalne organizacije.

U tom kontekstu je Evropska komisija u decembru 2022. predložila jačanje pravila za borbu protiv trgovine ljudima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…