Evropski parlament poziva na brzo rešenje za Savamalu

Brisel, 09. januar 2017. – Evropski parlament pozdravlja napore Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i političku volju i pripremljenost za pregovore o članstvu, ali i poziva vlasti u Beogradu da usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao i da brzo nađu rešenje za sporne događaje u četvrti Savamala.

U predlogu rezolucije o kojem 9. januara popodne raspravlja Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta izražava se zabrinutost zbog  izostanka napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija kao i u oblasti borbe protiv korupcije, prenosi Euractiv.

U tekstu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izražava se zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija i ističe da je "Srbija preduzela važne korake za normalizaciju odnosa s Kosovom", da napreduje u stvaranju delotvorne tržišne privrede, kao i da je "poboljšana sveukupna ekonomska situacija u zemlji".

U predloženom tekstu se navodi da je potpuno sprovođenje evropskih reformi i politika "presudni pokazatelj uspeha u postupku integracije" u EU.

Kada je reč o slobodi medija, poslanici EP, kako se navodi u predloženom tekstu, "ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija i snažno predočavaju činjenicu da i dalje izazivaju zabrinutost pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara".

Oni pozivaju srpske vlasti da istraže svaki napad na novinare ili medije, sprovedu potpuno zakone o medijima i obezbede uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

U nacrtu rezolucije, koja će posle rasprave biti usvojena na plenarnom zasedanju EP, primećuje se da, iako je došlo do izvesnih pomaka u pravosuđu, posebno kad je reč o usaglašavanju sudske nadležnost i pospešenju dolaska na položaje na temelju zasluga, nezavisnost pravosuđa nije zajamčena u praksi".

Otud se "snažno ukazuje na činjenicu da su kvalitet i delotvornost sudske vlasti i pristupa pravosuđu u lošoj situaciji zbog neravnomerne raspodele poslova, teškog zaostatka u rešavanju slučajeva i izostanka besplatne pravne pomoći".

EP je, kako se navodi, "zabrinut zbog pomanjkanja napretka u borbii protiv korupcije i žurno traži od Srbije da u tom pogledu pruži dokaze jasnog angažovanja , kao i da ojača primenu nacionalnog akcionog plana za suzbijanje korupcije".

Zahtev u vezi sa Savamalom

Evropski parlamentarci očekuju da srpske vlasti "podnesu prvi bilans istraga, suđenja i presuda za afere krupne korupcije" i da "neodložno izmene i stave na snagu odeljak krivičnog zakonika za ekonomske prestupe i korupciju kako bi se došlo do ubedljivog i predvidivog kaznenog okvira".

Oni "pozdravljaju napredak u bitki protiv organizovanog kriminala… traže od Srbije da udvostruči napore u istrazi šire rasprostranjenih kriminalnih mreža, pospeši finansijske istrage, utvrdi politike utemeljene na obaveštajnim delovanjima", uz dokaze o konačnim presudama.

U predlogu rezolucije se kaže da je "EP upoznat sa spornim događajima koji su se dogodili u četvrti Savamala i traži da se tu nađe brzo rešenje".

U dokumentu se odaje priznanje srpskim vlastima za konstruktivno rešavanje migrantske krize, napominje da bi Srbija morala da usvoji novi zakon azilu i od Evropske komiije traži da i dalje pruža pomoć Srbiji u rešavanju problema imigracije.

EU protiv usvajanja zakona po hitnom postupku

Posebno se navodi da je Srbija ostvarila bitan napredak u otklanjanju budžetskog deficita, uz bolje izglede za privredni rast, dok su smanjeni manjkovi i dugovi na unutrašnjem i spoljnotrgovinskom polju.

"EP podvlači da je došlo do pomaka u preustrojstvu državnih preduzeća i ukazuje na to da su mala i srednja preduzeća od ključne važnosti za srpsku privredu".

U nacrtu rezolucije se ukazuje na poboljšanje transparentnosti i postupka konsultacija u srpskom parlamentu, naglašava zabrinutost zbog čestog posezanja za hitnim postupcima prilikom usvajanja zakona.

Izražava se i "žaljenje što je zbog nereda" šef delegacije EU Majkl Devenport sprečen da u parlamentu u Beogradu podnese izveštaj Evropske komisije o evropskoj integraciji Srbije.

Evropski parlamentarci izražavaju zadovoljstvo što je u Srbiji usvojen akcioni plan za zaštitu nacionalnih manjina i da je "u Vojvodini očuvana visoka ravan zaštite manjina dok je međunacionala situacija dobra".

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…