Evropski parlament poručuje: Ne igrajte se sa ombudsmanom i parlamentom

evropski-parlament

Evropski parlament je zabrinut zbog prekomernog pribegavanja hitnoj proceduri prilikom usvajanja propisa, kao i zbog toga što nije bilo pomaka u unapređenju slobode izražavanja u Srbiji, navodi se u Nacrtu rezolucije o Srbiji koja je 21. januara na dnevnom redu spoljnopolitičkog odbora. Vlasti su pozvane da pruže podršku zaštitniku građana i drugim nezavisnim telima i da depolitizuju javnu upravu.
 
Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je u raspravi u Evropskom parlamentu da je otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU važan korak na evropskom putu Srbije i predstavlja "veoma zasluženo uvažavanje napretka koji je ostvaren", a sa ovom ocenom složili su se praktično svi poslanici u Spoljnopolitičkom odboru.
 
Rezolucija bi trebalo da bude usvojena 28. januara u ovom Odboru, a potom i na plenarnom zasedanju EP.
 
Rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, ali su snažna politička poruka, pogotovo s obzirom na to da odražavaju stavove političkih stranaka u zemljama članicama, a one mogu prioritetima da utiču rigoroznost u pogledu dela zahteva. 

U rezoluciji su obrađeni ključni pomaci i zahtevi u pregovorima sa EU – pozdravljaju se pripreme za prva dva poglavlja, 32 o finansijskoj kontroli i 35 o normalizaciji odnosa s Prištinom, koja su otvorena u decembru, a izražava i očekivanje da se početkom godine otvore poglavlja 23 i 24, o vladavini prava i osnovnim slobodama. 

U pogledu odnosa sa Kosovom, pored pozdravljanja postignutog napretka, pozivaju se i Srbija i Kosovo da se uzdrže od "negativne retorike" i da se posvete punoj primeni, bez zadnjih namera i bez odlaganja. 

Zahteva se i  da se u dijalogu Beograd-Priština pronađu nove teme od značaja za unapređenje života ljudi, a Evropska služba za spoljno delovanje se poziva da napravi procenu dostignuća obe strane u ispunjavanju obaveza. Izveštaji su deo pregovaračkog poglavlja 35.
 
Pozdravlja se konstruktivan pristup Srbije u rešavanju migrantske krize.
 
Ukazuje se i na značaj konstruktivne opozicije za pravo demokratsko društvo.
 
U pogledu vladavine prava traži se veći napredak, poput primene strategije reforme pravosuđa, garancije za rad sudija bez političkog uticaja i novog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i konkretni rezultati kao što su okončanje istraga i pravosnažne presude u slučajevima korupcije, uključujući i u slučajeve visokog nivoa. 

Član 234 krivičnog zakonika i dalje je na dnevnom redu. Reč je o odredbi o iskorišćavanju odnosno prekoračenju položaja, koja se smatra podložnom zloupotrebama. 

Ne igrajte se s ombudsmanom i parlamentom

Evropski parlament ponovo ukazuje na značaj nezavisnih regulatornih tela, uključujući zaštitnika građana, u punom nadzoru i uspostavljanju odgovornosti izvršne vlasti i "poziva vlasti da pruže Ombudsmanu punu političku i administrativnu podršku za rad i da obezbede njegovo pravo da zatraži zvanična dokumenta u skladu sa zakonom o informacijama od javnog značaja". 

Iako se pozdravlja uključenost parlamenta u evropske integracije, ocenjeno je da je potrebno jačati parlamentarni nadzor. 

Pribegavanje hitnoj proceduri je prekomerno, i primenjuje se i prilikom usvajanja propisa za usklađivanje sa EU. To ne omogućava uvek dovoljnu konsultaciju aktera i šire javnosti. 

U pogledu medija, Parlament izražava zabrinutost što nije bilo napretka u slobodi izražavanja, kao i zbog slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima. 

Ukazuje se i da je potrebna potpuna primena medijskih zakona, kao i transparetnnost u vlasništvu  i finansiranju medija. 

Obrađene su i teme energetike, gde se od Srbije traži da se usklade sa propisima EU u pogledu obnobljivih izvora energije i energetske efikasnosti u okviru Energetske zajednice. Kao i unapređenje zaštite ljudskih prava, posebno ugroženih grupa.

Ukazuje se i na značaj prava manjina i potrebu unapređenja zaštite Roma i očuvanja autonomije Vojvodine, pri čemu se traži usvajanje zakona o resursima Vojvodine .

Mekalister je naglasio da sporazumi Beograd – Priština o Zajednici srpskih opština i drugim temama jesu "ključna dostignuća koja moraju biti sprovedena".

"Pravi težak posao u tom cilju počinje sada", ukazao je izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister je u završnoj reči rasprave podvukao da očekuje da što pre, u prvoj polovini ove godine, u pregovorima Srbija – EU, budu otvorena poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i druga poglavlja.

Svi poslanici su pozdravili i podržali suštinsku poruku nacrta rezolucije u kojoj se srpskim vlastima odaje priznanje za napredak u evropskim reformama, što je i otelotvoreno u otvaranju poglavlja u pregovorima s EU.

Mekalister, koji je pripremio nacrt rezolucije, istakao je da je njegov cilj bio da se upriliči uravnotežen i pošten tekst rezolucije koji bi prepoznao i pohvalio napredak koji je ostvarila Srbija.

izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…