Evropski parlament: Pojačati podršku mladim ljudima čija je profesionalna budućnost nesigurna

Evropski parlament

Brisel, 06. novembar 2020. – U jeku porasta nezaposlenosti među mladima u EU, dodatno podstaknutom pandemijom korona virusa, Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju i zemlje članice da pojačaju podršku mladim ljudima čija je profesionalna budućnost nesigurna.

Evropski poslanici zatražili su od članica EU da obezbede da mladim ljudima koji se prijave za nacionalne programe Garancija za mlade, budu ponuđeni „kvalitetni, raznovrsni i individualno prilagođeni poslovi, pripravništvo, praksa ili stažiranje, uključujući i pravednu platu„.

U neobavezujućoj Rezoluciji, evroposlanici su uobičajenu praksu da pripravnici i praktikanti rade bez novčane naknade osudili kao „oblik eksploatacije rada mladih ljudi i kršenja njihovih prava„.

U dokumentu se insistira i da zapošljavanje mladih treba da bude „usklađeno sa relevantnim načelima evropskih socijalnih prava, kako bi se garantovalo pravo na pravedno i jednako postupanje u pogledu uslova rada, uključujući obezbeđenje uslova rada prilagođenih potrebama osoba s invaliditetom, socijalnu zaštitu i osposobljavanje te probna razdoblja razumnog trajanja, kao i zabranu zloupotrebe atipičnih ugovora o radu„.

Naglašava se i da ugovori o pripravništvu treba da budu „u formi pisanih, pravno obvezujućih sporazuma“ koji „uklju i pristojnu platu“ i da „Garancije za mlade mora dovesti do zapošljavanja i da pripravništvo nikada ne bi smelo da zameni radni odnos„.

Borba protiv neplaćanja praktikanata traje već dugo. Predugo smo bili naviknuti na neplaćeno pripravništvo, ali to mora da se promeni“, rekao je novinarima predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, komentarišući činjenicu da širom Evrope, pa i u institucijama EU, bez novčane naknade radi veliki broj pripavnika i stažista, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…