Evropski parlament organizuje prvu Nedelju prava osoba sa invaliditetom u EU

Foto: europa.eu

Brisel – Evropski parlament organizuje svoju prvu Nedelju prava osoba sa invaliditetom od 27. novembra do 4. decembra sa ciljem da podigne svest i unapredi javnu debatu kako bi se osiguralo da sve osobe sa invaliditetom mogu da ostvare svoja prava.

Nedelja prava osoba sa invaliditetom organizuje se u sklopu obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra.

U sklopu Nedelje će biti organizovani događaji, debate i glasanja u odborima Evropskog parlamenta o politika u vezi osoba sa invaliditetom.

Evropski parlament navodi da će se o poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom razgovarati i odborima za razvoj, za transport, peticije, u potkomitetu za ljudska prava, odboru za socijalna pitanja, za ravnopravsnost žena i rodnu jednakost.

Predsedavajući Odboru za zapošljavanje i socijalne poslove Dragoš Pislaru (Obnovimo, Rumunija) rekao je da Evropljani sa invaliditetom moraju da budu u mogućnoti da uživaju ljudska prava i osnovne slobode koje im daje Konvencija UN CRPD i u punoj meri učestvuju u građanskom, političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu svojih zajednica.

Tokom Nedelje o time ćemo razgovarati sa više stranaka i organizacija koje predstavljaju osobe sa invaliditetom prateći osnovni princip ‘Ništa o nama bez nas„.

Predsedavajuća Konvenciji UN o pravima osoba sa invaliditetom (CRPD) Katrin Langenzipen rekla je da su osobe sa invaliditetom iste kao svi građani i da tako treba da budu tretirani.

Od (oblasti) zapošljavanja do mobilnosti, EU mora da primeni Konvenciju UN potpisani pre više od deset godina. U poslednje vreme EP se zalaže za važne projekte, poput Invalidske karte EU. Zajedno moramo da budemo sigurni da je budućnost dostupna„, rekla je Langenzipen.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…