Evropski parlament odobrio registar putnika u aviosaobraćaju

evropski-parlament

Poslanici Evropskog parlamenta dali su 14. aprila zeleno svetlo za razmenu informacija o putnicima aviokompanija sa ciljem da se pomogne u otkrivanju stranih boraca koji putuju u ili dolaze iz konfliktnih oblasti poput Sirije i Iraka. 

Evropski parlament je podržao zakon o registru putnika (PNR), čime su okončana dugogodišnja nastojanja da se nađe balans između zaštite bezbednosti i zaštite ličnih podataka. Predviđeno je da se prikupljaju i razmenjuju podaci avioprevoznika o putnicima na letovima u ili iz EU, kao i letovima između članica.
 
Novom direktivom reguliše se korišćenje podataka iz registra putnika u EU u cilju prevencije, otkrivanja, istraživanja i gonjenja počinioca terorističkih napada i zločina. Njome se aviokompanije obavezuju da nacionalnim vlastima daju podatke o putnicima na svim letovima iz trećih zemalja u EU i obratno.
 
"Odobrili smo novo važno oruđe za borbu protiv terorista i trgovaca. Prikupljajući, deleći i analizirajući PNR podatke naše obaveštajne agencije moći će da otkriju sumnjivo ponašanje koje treba pratiti. PNR nije magično rešenje ali će se u zemljama koje imaju nacionalne PNR sisteme vremenom pokazati kao visoko efikasan", istakao je izvestilac EP za predlog o PNR Timoti Kirkhoup (Timothy Kirkhope).
 
On je dodao da "postoje nerazumljive bojazni oko prikupljanja i čuvanja podataka o ljudima" ali da veruje da je direktivom obezbeđena zaštita. Kirkhoup je takođe istakao da je taj propis proporcionalan riziku od terorizma.
 
Direktiva o PNR dobila je u Evropskom parlamentu 461 glas, protiv je bilo 179 a uzdržanih devet.
 
Kako navodi EP, članice EU moraće da uspostave službe za informacije o putnicima (PIU) koje će upravljati PNR podacima prikupljenim od strane avioprevoznika. Te informacije moći će da se čuvaju pet godina ali će nakon šest meseci biti "pokriveni" podaci poput imena, adrese, kontakta, koji mogu da vode identifikaciji lica.
 
Službe za informacije o putnicima biće odgovorne za prikupljanje, skladištenje i obradu podataka o putnicima, za njihov transfer nadležnim vlastima i za razmenu podataka sa službama drugih članica i Europolom. U direktivi se ističe da takvi prenosi podataka mogu da budu jedino "od slučaja do slučaja" i samo za posebne svrhe "sprečavanja, otkrivanja, istrage ili gonjenja počinilaca terorizma ili zločina".
 
Direktiva će se primenjivati na letove iz zemalja van EU u EU ali će članice moći da je primenjuju i na letove unutar EU, npr. iz jedne zemlje EU u drugu ili druge članice EU, pod uslovom da o tome obaveste Evropsku komisiju.
 
Članice EU takođe mogu da odluče da prikupljaju i obrađuju podatke o putnicima u aviosaobraćaju od putničkih agencija i tur operatora, s obzirom da i oni prodaju karte za letove.
 
Zaštita podataka
 
Predsednik EP Martin Šulc (Schulz) rekao je da "bezbednost evropskih građana nikada neće biti osigurana na štetu njihovih prava i slobode". Ipak, on je pozdravio nova pravila kao "ključni korak" u digitalnoj eri, kada je privatnost potrošača izložena velikim pretnjama.
 
Nacionalne službe za informacije o putnicima imenovaće oficire za zaštitu podataka odgovorne za praćenje obrade podataka iz registra i sprovođenje mera zaštite.
 
Pristup ukupnim PNR podacima, koji omogućuju korisniku da odmah identifikuje neko lice, nakon početnog perioda zadržavanja davaće se pod veoma strogim uslovima.
 
Kako se ističe u saopštenju Evropskog parlamenta, svaka obrada PNR podataka biće prijavljena i dokumentovana.
 
Ekplicitno se, kako se dodaje, zabranjuje obrada podataka o ličnosti na bazi rase ili etničkog porekla, političkog stava, vere ili filozofskih uverenja, pripadnosti sindikatu, zdravstvenog stanja, seksualnog života ili seksualne orijentacije.
 
Parlament je saopštio i da će Evropska komisija dve godine nakon što bude uvedena u nacionalna zakonodavstva uraditi reviziju PNR direktive. Posebna pažnja biće posvećena poštovanju standarda zaštite ličnih podataka, nužnosti i proporcionalnosti prikupljanja podatka o putnicima u aviosaobraćaju, dužini zadržavanja podataka, kao i efikasnosti razmene podataka između članica.
 
Pošto je dobio zeleno svetlo EP, predlog direktive o PNR sada treba zvanično da odobri Savet EU. Pošto bude objavljena u službenom listu EU, članice će imati dve godine da direktivu o PNR unesu u nacionalne zakone.
 
Značaj u borbi protiv terorizma
 
"To je značajno oruđe u borbi protiv terorizma", istakao je nakon usvajanja predloga zakona o PNR evroposlanik Ivo Belet iz grupe demohrišćana, najveće grupe u EP.
 
Veruje se da je najmanje 5.000 Evropljana obučavano ili se borilo u Siriji i Iraku, međutim, vlasti imaju teškoća da prate njihovo kretanje i dokažu njihove aktivnosti.
 
Usvajanje direktive o PNR dodatno je dobilo na značaju nakom terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. i Briselu u martu 2016.
 
Odobravanje evropskog registra putnika prva je pozdravila Francuska čiji je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev (Bernard Cazeneuve) ocenio da se novom direktivom "jača bezbednost građana EU tako što se omogućava praćenje kretanja džihadista", prenela je agencija AP.
 
"To će biti korak napred u deljenju informacija između policije i evropskih obaveštajnih službi, što je neophodna pretpostavka za jačanje naše zaštite od novih i mobilnih terorističkih pretnji".
 
Inače, EU već ima sporazume o razmeni podataka o putnicima sa SAD, Kanadom i Australijom.

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…