Evropski parlament o napretku Srbije u procesu evrointegracija

Evropski parlament

Brisel, 28. novembar 2018. – Poslanici Evropskog parlamenta razmatraju rezoluciju i izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koje je sačinio izvestilac Dejvid Mekalister.

U izveštaju se pozdravlja angažman Beograda u procesu integracije u EU i napori u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

U dokumentu se od Srbije zahteva da nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava, pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da uskladi svoju spoljnu politiku i vizni režim sa EU.

Poslanici Evropskog parlamenta u Briselu "pozdraviće postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju", istaći "izvestan napredak" u reformi pravosuđa i zatražiti da srpske vlasti pospeše reforme na polju vladavine zakona, a naročito da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

U dokumentu se ukazuje na propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principijelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Ocenjuje se da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se garantovala nezavisnost pravosuđa i poziva Srbija da osnaži dgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa.

U Mekalisterovom izveštaju koji sadrži i predlog rezolucije pozdravljaju se napori Beograda u normalizaciji odnosa s Prištinom i ističe da "svaki dogovor o tom pitanju može biti prihvatljiv jedino ako se o njemu dogovore obe strane" i ako se njime čuva stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Evropski parlamentarci "ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica između Srbije i Kosova, uključujući razmene teritorija", "ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije" i navode da "etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu".

U nacrtu dokumenta se "podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", kao i važnost primene svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U dokumentu EP se "nepozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i međunarodna podrška, kako bi počinioci ubistva bili privedeni pravdi".

U predlogu rezolucije, Evropski parlament pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen konstruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama.

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno uskladi s Unijom i svoj vizni režim.

Poslanici parlamenta EU izražavaju zadovoljstvo zbog "važnog doprinosa Srbije i postojanog učešća u mnogim misijama i operacijama zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Unije", ali i "zabrinutost zbog dalje vojne saradnje Srbije s Rusijom i Belorusijom".

Poslanici će razmotriti i izveštaje o Kosovu, u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori koje su sačinili izvestioci EP, Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Knut Flekenštajn i Čarls Tanok.

Mekalister je ranije rekao da svi izveštaji pokazuju da zemlje regiona "moraju da više rade da bi se usaglasile s vrednostima EU, posebno kad je reč o ljudskim pravima, suzbijanju korupcije i reformi državne uprave i pravosuđa".

Glasanje o izveštajima o napretku država Zapadnog Balkana u evropskim reformama zakazano je za 29. novembar, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…