Evropski parlament formira istražnu komisiju za Panamske dokumente

Evropski poslanici glasaće za formiranje istražne kom‡isije koja treba da ispita skandal vezan za Panamske dokumente kojima je otkriveno masovno korišćenje ofšor kompanija radi izbegavanja poreza.

Posle današnjeg glasanja ta istražna komisija koja je sastavljena od 65 evroposlanika imaće 12 meseci da donese svoje zaključke.

Mandat komisije sastavljene od predsednika parlamenata i šefova raznih političkih grupa, odlučen je 2. juna na konferenciji predsednika Evropskog parlamenta.

Komisija će biti zadužena da ispita da li su Evropska komisija i države članice kršile prava EU, vezano za pranje novca i utaju poreza.

Poslanici Zelenih još su 7. aprila predložili formiranje ovakve istražne komisije da razmatra kompleksne finansijske konstrukcije koje su koristile razne istaknute evropske ličnosti u Panami.

Evroposlanica Eva Džoli, portparolka grupe Zelenih za finansije, rekla je da bi komisija trebalo da se usredsredi na istraživanje saradnje država kao i na ulogu posrednika u finansijskom sektoru i u advokatskim firmama.

Oko 11,5 miliona dokumenata iz panamske advokatske firme Mosak Fonseka koje je od početka aprila otkrio Međunarodni konzorcijum istsraživačkih novinara pokazali su veliku razmeru upotrebe ofšor kompanija za čuvanje novca u teritorijama sa niskim porezima.

Skandal Panamskih dokumenta otvorio je brojne istrage širom sveta i doveo do ostavke islandskog premijera i jednog španskog ministra.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…